«e-πόλεμος» για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
- 15/11/2013, 18:58
- SHARE
Αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα γύρω από τη νέα συνήθεια των... αμετανόητων καπνιστών.
Το δίλημμα υφίσταται εδώ και μήνες και τελικά αφορά πολλούς περισσότερους από τους αθεράπευτους καπνιστές, που «ποντάρουν»: στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για να κόψουν μία βλαβερή συνήθεια, χωρίς να κόβουν όμως «μαχαίρι» και την εξαρτησιογόνο νικοτίνη.
Εξ’ ου και σήμανε κόκκινος συναγερμός πριν από λίγες εβδομάδες, όταν στο Ευρωκοινοβούλιο τέθηκε προς ψήφιση εισήγηση για την επιβολή περιορισμών στην διάθεσή του νέου αγαπημένου πια gadget εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.
Τα γραφεία Ευρωβουλευτών κατακλύστηκαν από e-mails διαμαρτυρίας κι επιστολές με χιλιάδες υπογραφές κατά της ένταξης των λεγόμενων e-cigarettes στην κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων, όπως θεωρούνται π.χ. τα επιθέματα νικοτίνης, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στα φαρμακεία.
Μπροστάρης σε αυτήν την εκστρατεία ήταν η ιστοσελίδα saveecigs.com, που αυτοπροβλήθηκε ως «η φωνή των εκατομμυρίων ξεχασμένων σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση»: όχι μόνον όσων έχουν καταφύγει δηλαδή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για να κόψουν το κάπνισμα προϊόντων καπνού, αλλά και των ατόμων στον περίγυρό τους, που απαλλάχθηκαν από το κάπνισμα, εν προκειμένω το παθητικό.
Διαβάστε ακόμη: Τα πρώτα premium πούρα στην Ευρώπη είναι ελληνικά
Τελικά, όμως, η ιστοσελίδα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο… άδολη κι αθώα. Το κείμενο που καλούνταν να συνυπογράψουν όσοι επισκέπτονταν την saveecigs.com είχε συντάξει ένας λομπίστας στο Λονδίνο, που εκτελούσε εντολές της Totally Wicked, μίας εταιρίας κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ την ιστοσελίδα διαχειριζόταν από την Ισλανδία μία Βρετανή, που εργαζόταν για λογαριασμό της ίδιας εταιρίας.
Όπως και να έχει, η εκστρατεία κατέληξε σε μία μεγάλη νίκη για τους κατασκευαστές και πωλητές e-cigarettes έναντι των καπνοβιομηχανιών και των φαρμακευτικών εταιριών, που διαθέτουν στην αγορά ανταγωνιστικά προϊόντα. Με απλά λόγια, στο ψήφισμα της 8ης Οκτωβρίου, το Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να βάλει μεν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στη διάθεσή των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα εξαίρεσε ωστόσο από την κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων. Αντ’ αυτού, επέβαλε δαπανηρές διαδικασίες πιστοποίησης στους κατασκευαστές.
Φυσικά, το ζήτημα κάθε άλλο παρά έχει λήξει γύρω από την βιομηχανία των e-cigarette, που κατά αρκετούς αναλυτές θεωρείται από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως και το αργότερο σε μία δεκαετία θα έχει ξεπεράσει σε έκταση και κέρδη αυτή των προϊόντων καπνού.
Διαβάστε ακόμη: Λίγος καπνός ακόμη;
Μοιραία, η ευρωπαϊκή απόφαση δημιουργεί προηγούμενο για τις ΗΠΑ, όπου ο αρμόδιος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τους δικούς του κανόνες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Προφανώς λοιπόν, γράφουν οι New York Times, «το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αν και τα e-cigarettes δεν έχουν συνδεθεί με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να στοιχειοθετήσουν τους κινδύνους από την μακροχρόνια χρήση τους, καθώς πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο μεν, σχετικά όμως καινούργιο προϊόν».
«Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν ανακαλύψει μία μεγάλη δύναμη που θα μπορούσε να υπερνικήσει όλα αυτά τα εμπόδια», σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα. «Είναι η αποφασιστικότητα των καταναλωτών να συνεχίσουν να καταναλώνουν».
«Σε αντίθεση άλλωστε με τους κανονικούς καπνιστές, που κατά γενική ομολογία παραδέχονται ότι έχουν μία επικίνδυνη συνήθεια, οι χρήστες e-cigarettes έχουν πλέον αναπτύξει μία θορυβώδη υποκουλτούρα κραυγαλέας αντίθεσης σε όλους τους ρυθμιστικούς κανόνες, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη διάθεση στην αγορά των αγαπημένων τους ηλεκτρονικών συσκευών, με την υγρή, αρωματισμένη νικοτίνη».