Έχει γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο φορολογικός παράδεισος;
- 06/06/2014, 19:45
- SHARE
Όλο και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες στρέφονται προς το «νησί».
Οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν ολοένα και περισσότερο τη Βρετανία ως ένα μέρος για μετεγκατάσταση για να μειώσουν τη φορολογία τους.
Γιατί; Εξαιτίας των σχετικά χαμηλών φορολογικών συντελεστών και ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.
Η Pfizer ήταν το τελευταίο παράδειγμα. Προσπάθησε να εξαγοράσει τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.
Οι αμερικανικοί και γαλλικοί όμιλοι των μέσων ενημέρωσης Omnicom και Publicis επίσης σχεδίαζαν μεγάλες συγχωνεύσεις που θα μετέφεραν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι συμφωνίες ανατράπηκαν.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική InterContinental Hotels φέρεται να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον ενός «μνηστήρα» από τις ΗΠΑ που ψάχνει για να επωφεληθεί από το πιο ευνοϊκό φορολογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων στη Βρετανία είναι σχεδόν 20%. Στις ΗΠΑ, οι συντελεστές είναι πιο κοντά στο 40% – μεταξύ των υψηλότερων στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Οι ΗΠΑ επίσης επιβάλουν υψηλούς φόρους επί του εισοδήματος που αποκτήθηκε στο εξωτερικό και επαναπατρίζεται.
Οι κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι τόσο αυστηροί, και έτσι τα χρήματα μπορούν να επαναπατριστούν χωρίς πολλές φορολογικές ενοχλήσεις, δήλωσε ο Γκάρι Χάφμπαουερ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία.
«Το βασικό θέμα είναι ότι το φορολογικό σύστημα των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είναι το πιο επαχθές μεταξύ των προηγμένων χωρών», δήλωσε ο Χάφμπαουερ. Περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα κέρδη έχουν μείνει στο εξωτερικό για να αποφύγουν τους φόρους των ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Οι επιχειρήσεις θεωρούν ελκυστικό το Λονδίνο λόγω της ακμάζουσας επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής, της μικρής διαφοράς ώρας ανάμεσα στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και της εύκολης πρόσβασης μέσω αεροπλάνου.
Αλλά η μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τόσο απλή όσο το άνοιγμα ενός γραφείου στο Λονδίνο και την ενημέρωση των φορολογικών αρχών για την αλλαγή της φορολογικής έδρας. Οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει αυτή τη στρατηγική, οπότε απαιτείται μια εταιρική εξαγορά.
Σήμερα, μια αμερικανική εταιρεία μπορεί να μετεγκατασταθεί σε μια φορολογικά πιο φιλική χώρα μόνο μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως «αντιστροφή», όπου η εξαγορά αποφέρει στον ξένο εταίρο περισσότερο από το 20% των μετοχών της νέας οντότητας, μεταξύ διαφόρων άλλων απαιτήσεων.
Ο κανόνας αυτός έχει ωθήσει εταιρείες των ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεγάλων βρετανικών εξαγορών, αλλά επίσης προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον.
Άλλες εταιρείες έχουν προσπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο εξ’ ολοκλήρου υπέρ ακόμα πιο φιλικών φορολογικών χωρών.
Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής μπανάνας Chiquita Brands International σχεδιάζει να μεταφερθεί στην Ιρλανδία, όπου οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων είναι περίπου 12,5%. Η Chiquita συμφώνησε να αναλάβει τη Fyffes της Ιρλανδίας, και η πρόσφατα συγχωνευθείσα εταιρεία θα έχει τη νόμιμη έδρα της στην Ιρλανδία.
Άλλες χώρες που είναι γνωστές για τη χαμηλή εταιρική φορολογία είναι η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο. Αντιθέτως, οι περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν τη Γαλλία, λόγω των ιστορικά υψηλών φόρων της.
Διαβάστε ακόμη:
Οι χώρες του κόσμου με την υψηλότερη φορολογία