Αιχμαλωσία θεσμών και δημοκρατίας με εντολή Μαδούρο
- 06/08/2017, 15:41
- SHARE
Η Συντακτική Συνέλευση του Μαδούρο κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε, προχωρώντας σε καθαίρεση, σύλληψη και δίωξη αντιφρονούντων πολιτικών στελεχών και κρατικών αξιωματούχων.
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα με την Συντακτική Συνέλευση του προέδρου Νικολά Μαδούρο να κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί, προχωρώντας σε καθαίρεση, σύλληψη και δίωξη αντιφρονούντων πολιτικών στελεχών και κρατικών αξιωματούχων.
Μετά τη χθεσινή καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως, Λουίζα Ορτέγκα, της βασικότερης αντιπολιτευόμενης φωνής απέναντι στο πρόσωπο του Μαδούρο, εντός του κύριαρχου σοσιαλιστικού κινήματος, οι κρατικές αρχές έθεσαν ξανά σε κατ’ οίκον περιορισμό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπεζ.
Ο Λόπεζ, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας. Ωστόσο, είχε μεταφερθεί ξανά σε στρατιωτική φυλακή από την οποία αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ για να τεθεί εκ νέου σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την “αιχμαλωσία” των θεσμών έπειτα από την καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως Λουίζα Ορτέγκα από τη νέα Συντακτική Συνέλευση.
“Αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα είναι μια ολοκληρωτική αιχμαλωσία όλων των θεσμών από ένα στρατόπεδο, από ένα μοναδικό πολιτικό κόμμα”, δήλωσε ο Julio Borges, πρόεδρος του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.
Υπενθυμίζεται πως χθες δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έλαβαν θέσεις έξω από το γραφείο της ανωτάτης εισαγγελέως, προβαίνοντας στην περικύκλωσή του. Η Ortega θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον “συνήγορο του λαού” (συνήγορο του πολίτη) Tarek Saab, όπως ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση, η οποία αποφάσισε επίσης ότι η θητεία στο συγκεκριμένο αξίωμα θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.
Η εξέλιξη αυτή έγινε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νεοεκλεγείσας Συντακτικής Συνέλευσης της χώρας, για την οποία η Ορτέγκα υποστήριξε ότι εκλέχθηκε με νοθεία.
Επιπροσθέτως, η Oρτέγκα είχε ζητήσει από τοπικό δικαστήριο να εμποδίσει την τελετή ορκωμοσίας του νέου νομοθετικού οργάνου των 545 μελών, το οποίο διαθέτει υπερεξουσίες που δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, επικαλούμενη τους ισχυρισμούς της για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση.
Oι δηλώσεις της Oρτέγκα προκάλεσαν την οργή των μελών του νέου σώματος, με πολλά εκ των οποίων να κάνουν λόγο για εκδίωξή της το γρηγορότερο δυνατό, κάτι το οποίο και συνέβη.
Με κοινοποίησή της στο Twitter, η Oρτέγκα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την “αυθαίρετη κίνηση” των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας να προβούν στην κυριολεκτική περικύκλωσή της.