Έχουν οι γυναίκες startuppers τις ίδιες ευκαιρίες; Διακριθείσες της φετινής λίστας 40 under 40 απαντούν
- 28/06/2019, 15:25
- SHARE
Είναι νέες, δυναμικές με όρεξη για δουλειά και ένα αστείρευτο πείσμα να καταφέρουν να ξεχωρίσουν, αφήνοντας το ανεξίτηλο αποτύπωμά τους στο χώρο του επιχειρείν. Κοινό σημείο αναφοράς δεν είναι μόνο ότι βρίσκονται στο τιμόνι νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και το γεγονός ότι συμπεριελήφθησαν στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece χάρη στις επιδόσεις που κατέγραψαν μέσα στο 2018.
Τρία φρέσκα πρόσωπα, γένους θηλυκού η Ελευθερία, η Μάγκυ και η Κατερίνα απαντούν στο ερώτημα του πώς είναι να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο και τι σημαίνει να διακρίνεσαι και να συγκαταλέγεσαι ανάμεσα στους καλύτερους της γενιάς σου.
Πολλές οι προκλήσεις για έναν επιχειρηματία
Δεν υπάρχει διαφορά στις startups που έχουν άντρες ή γυναίκες στο τιμόνι. Σύμφωνα με την Ελευθερία Ζούρου, CEO & Founder της doctoranytime.gr, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που κάνουν disrupt την κατάσταση σε ένα δεδομένο χώρο ή βιομηχανία, απαιτούν πολύ πείσμα, φαντασία, αφοσίωση, αναλυτική σκέψη, ικανότητα να δημιουργείς win win συνεργασίες, να μπορείς να τις πουλάς και να χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης, να λύνεις κάθε μέρα και ένα ή περισσότερα προβλήματα, να διαχειρίζεσαι ανθρώπους, τα συναισθήματά τους τις ανασφάλειές τους τις προσωπικές τους επιδιώξεις, που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με την εξέλιξη της εταιρείας.
Όλα αυτά και πολλά ακόμα συνιστούν μόνο μερικές από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Ιδρυτής μιας εταιρείας. «Ο τρόπος της διαχείρισης δεν σχετίζεται με το φύλο, σχετίζεται με τις αξίες του ανθρώπου, την επιχειρηματική του ηθική, τις ικανότητές του, τη διάθεσή του. Αν μία γυναίκα έχει μεγαλώσει με την λογική ότι σκοπός της είναι να γίνει μία καλή σύζυγος, να μην “κουράζεται” και να ζει ήρεμα τη ζωή της, χωρίς να εμπλέκεται σε “αντρικές δουλειές”, φαινόμενο σχετικά συχνό στην ελληνική κοινωνία, είναι αναμενόμενο να μην σκεφτεί καν να ξεκινήσει τη δική της startup. Και αν τελικά το κάνει, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτύχει» καταλήγει η Ελευθερία.
Η ανασφάλεια «τρώει» τις γυναίκες managers
Με ποσοστό που αγγίζει το 15% δύσκολα συναντά κανείς γυναίκες να ηγούνται εταιριών – πόσο μάλλον στον κλάδο της τεχνολογίας, που το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 5% παγκοσμίως, επισημαίνει από την πλευρά της η Μάγκυ Κοντού, Co-founder & Head of Operations στην Simple Apps.
Όπως εξηγεί, η ανασφάλεια που αποτρέπει πολλές γυναίκες να αναλάβουν μία θέση ευθύνης, στερεί από την επιχειρηματικότητα τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, τη διάθεση για συνεργασία μεταξύ ανθρώπων με κοινό στόχο και τελείως διαφορετική αντίληψη, τον αναλυτικό τρόπο σκέψης και την εγκράτεια στη λήψη αποφάσεων. Αρκετά οξύμωρο εάν αναλογιστούμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τις γυναίκες ξεχωριστές στην καθημερινότητά μας, αλλά δε τις κάνουν να ξεχωρίζουν στο εργασιακό τους περιβάλλον.
«Μία υγιής και επιτυχημένη επιχείρηση χαρακτηρίζεται από την ισορροπία και την ποικιλομορφία της ομάδας – τη διαφορετικότητα και τη συμπληρωματικότητα που φέρνουν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης» προσθέτει.
Ανισότητα και στη χρηματοδότηση
Το θέμα της ανισότητας και της διάκρισης, μεταξύ ανδρών και γυναικών startuppers, όταν πρόκειται για την εξεύρεση χρηματοδότησης θίγει η Κατερίνα Σαντίκου, Managing Director της Workathlon. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η διαφορά στο ποσό χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι γυναίκες ιδρύτριες σε σχέση με τους άντρες ιδρυτές είναι πολυσυζητημένη, με έρευνες να επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 εκατομμύριο ευρώ στη χρηματοδότηση.
Ωστόσο, επισημαίνει πως έχει αποδειχθεί στην πράξη πως οι επιχειρήσεις που ιδρύονται από τις γυναίκες παρέχουν τελικά υψηλότερα έσοδα – διπλάσια ανά ευρώ που επενδύονται – από αυτές που ιδρύουν οι άνδρες. Όσο για την ελληνική startup σκηνή, η διαφορά είναι ακόμα πιο έντονη με πρόσφατη μελέτη να δείχνει ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα συστήνονται κατά βάση από άντρες, με μόνο 12.5% γυναίκες μέλη στις ομάδες τους.
«Ούσα γυναίκα επιχειρηματίας και μάλιστα solefounder, οι προκλήσεις ήταν αρκετές, ειδικά στην αρχή και μέχρι να καταρρίψω κάποια στερεότυπα. Στα πρώτα ραντεβού με επενδυτές, θυμάμαι, να πηγαίνω με τον αδερφό μου, ο οποίος με μεγάλη απορία ρωτούσε γιατί έρχεται στα ραντεβού. Και όμως αφού έκανα την παρουσίαση οι ερωτήσεις και τα βλέμματα έπεφταν πάνω του» αναφέρει η Κατερίνα.
Παραδέχεται, όμως, πως οι δυσκολίες που μπορεί να έχουν προκύψει λόγω των στερεοτύπων, αντιμετωπίζονται με τα πλεονεκτήματα μιας εταιρείας που έχει ισάριθμη αναλογία αντρών και γυναικών. «Χτίζουμε ένα προϊόν που απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες και αυτό που βλέπω στην ομάδα είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη καινοτομία στις συζητήσεις που γίνονται όταν η οπτική είναι διαφορετική. Όταν κατανοείς καλύτερα τους πελάτες σου, δημιουργείς τα κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες και προσαρμόζεσαι πιο γρήγορα στις ανάγκες της αγοράς. Οι γυναίκες τείνουν να το ενισχύσουν περαιτέρω αυτό, με ισχυρότερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και συναισθηματική νοημοσύνη, συμβάλλοντας στη βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες».