Economist: Γιατί τα κρυπτονομίσματα ίπτανται σε νέα ύψη
- 14/11/2024, 10:52
- SHARE
Η νίκη Τραμπ είχε κάτι από γεύση εκδίκησης — όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους φίλους των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τον Economist, κατά τη διάρκεια της νύχτας των εκλογών, όταν κατέστη σαφές ότι ο Trump είχε κερδίσει, η τιμή του bitcoin, του πιο σημαντικού βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονομίσματος, σημείωσε άνοδο 10%. Στις 11 Νοεμβρίου, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν τον έλεγχο του Κογκρέσου, το bitcoin έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 89.000 δολ. Από τα μέσα Οκτωβρίου το κρυπτονόμισμα έχει αυξηθεί κατά 45%.
Φυσικά, δεν είναι μόνο το bitcoin που κερδίζει δημοφιλία. Των stablecoin εξαιρουμένων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις τιμών, τα κορυφαία 20 κρυπτονομίσματα έχουν εκτιναχθεί ταχύτερα, κατά μέσο όρο, από το bitcoin την τελευταία εβδομάδα. Για παράδειγμα, το Dogecoin, ένα meme coin που συχνά προωθείται από τον Elon Musk, πλέον σύμβουλο του Trump, έχει υπερδιπλασιάσει την τιμή του από την ημέρα των εκλογών και εξής.
Η αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή επιστροφή από την περίοδο 2022-23, όταν μια τέλεια καταιγίδα γκρέμισε τα κρυπτονομίσματα από τα ύψη στα οποία είχαν φτάσει κατά την περίοδο του ενθουσιασμού του 2021. Τότε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέβαζε τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς, περιορίζοντας τον επενδυτικό πυρετό που είχε κατακλύσει τις αγορές μετά την πανδημία του Covid-19.
H κακοδιαχείριση και πολλές απάτες προκάλεσαν την κατάρρευση αρκετών κρυπτο-εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της FTX, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, δυσφημίζοντας ολόκληρο τον κλάδο. Οι οικονομικές αρχές άρχισαν να επιδεικνύουν επιφυλακτικότητα.
Στα τέλη του 2023, όταν οι προεδρικές προκριματικές εκλογές των ΗΠΑ ήρθαν στο προσκήνιο, ο κλάδος είδε μια ευκαιρία: να αλλάξει τα δεδομένα. Tους επόμενους μήνες ο Τραμπ αποδείχτηκε υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων. Στο διαδίκτυο προώθησε τη World Liberty Financial, ένα project αποκεντρωμένης χρηματοδότησης που υποστηρίζεται από την οικογένειά του. Σε συγκεντρώσεις υποσχόταν να κάνει την Αμερική «υπερδύναμη του bitcoin στον κόσμο».
Οι λομπίστες των κρυπτονομισμάτων ξόδεψαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν φιλικούς υποψήφιους για το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου. Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι ένας λόγος για τον οποίο οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων πανηγυρίζουν για την επιστροφή Trump στον Λευκό Οίκο. Ελπίζουν επίσης ότι η αλλαγή εξουσίας θα κάνει τους κανονισμούς πιο ευνοϊκούς για τα κρυπτονομίσματα.
Όπως αναφέρει ο Economist, τον Ιούλιο, όταν ο Trump απευθύνθηκε στο ενθουσιώδες πλήθος του σημαντικότερου συνεδρίου της βιομηχανίας, το μεγαλύτερο χειροκρότημα το απέσπασε όταν υποσχέθηκε να απολύσει τον Γκάρι Γκένσλερ, πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). «Από τώρα και στο εξής, οι κανόνες θα γράφονται από ανθρώπους που αγαπούν τον κλάδο σας, όχι που τον μισούν», είπε τότε.
Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ, όμως, δεν μπορεί να απολύσει τον Γκένσλερ χωρίς λόγο πριν από το τέλος της θητείας του το 2026, αν και είναι σύνηθες οι πρόεδροι της SEC να παραιτούνται όταν αλλάζει η προεδρία. Η αποχώρηση Γκένσλερ, αν φύγει, θα απαλλάξει τον κλάδο από έναν μεγάλο αντίπαλο. Ο ίδιος αμφιβάλλει ως προς τα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων: μόλις τον Οκτώβριο εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν θα αποκτήσουν ποτέ τη σταθερότητα και αποδοχή των παραδοσιακών νομισμάτων.
Έχει χαρακτηρίσει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ως πλανήτη απατεώνων και κλεφτών, και έχει οδηγήσει στα δικαστήρια πολλές γνωστές εταιρείες, όπως τις Kraken και Coinbase (δύο ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων), τη Ripple (εκδότρια κρυπτονομίσματος) και την Cumberland DRW (trader-διανομέα).
Αυτό έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες κρυπτονομισμάτων να πληρώνουν τεράστια νομικά έξοδα και να επενδύουν σημαντικά σε συμμόρφωση. Αυτά τα νομικά προβλήματα και τα αυξανόμενα έξοδα έχουν ρίξει σκιές πάνω στο μέλλον του κλάδου.
Στο επίκεντρο της σταυροφορίας του Γκένσλερ βρίσκεται η άποψη ότι πολλά ψηφιακά νομίσματα είναι στην πραγματικότητα αξιόγραφα — η ρύθμιση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα της SEC — και ότι οι εταιρείες που τα εκδίδουν, τα εμπορεύονται ή τα προσφέρουν προς πώληση θα έπρεπε να είχαν εγγραφεί στη SEC. Σύμφωνα με τον Γκένσλερ, οι εκδότες και traders αξιογράφων πρέπει να αποκαλύπτουν πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές και να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους πελάτες τους απ’ ό,τι θα επιθυμούσαν οι εταιρείες ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού.
Από τη μεριά τους, εκείνοι προτιμούν τα κρυπτονομίσματα να ρυθμίζονται υπό ένα ειδικό (και πιθανώς πιο ευνοϊκό) καθεστώς ή ως εμπορεύματα, τα οποία εποπτεύονται από την λιγότερο παρεμβατική Επιτροπή Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC).
Υπό τη δεύτερη θητεία του Trump, οι κανόνες που διέπουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να γίνουν όχι μόνο πιο επιεικείς αλλά και πιο συνεπείς. Τα τελευταία χρόνια, η SEC και η CFTC συχνά διαφωνούσαν για το ποια κρυπτονομίσματα υπάγονται στην αρμοδιότητά τους.
Και οι δύο, για παράδειγμα, έχουν διεκδικήσει στο παρελθόν δικαιοδοσία στο Εther, το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, αν και τελικά η SEC υποχώρησε (το bitcoin θεωρείται επίσης εμπόρευμα). Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν επίσης κατηγορήσει τον Γκένσλερ για συχνές αλλαγές στους κανονισμούς της SEC, που ισχύουν για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Η σαφήνεια μπορεί να είναι το μεγαλύτερο όφελος για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τα κρυπτονομίσματα ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αγαπητή στους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι, ελλείψει σταθερών κανόνων, απέχουν σε μεγάλο βαθμό από την αγορά.
Το εάν τελικά υπάρξει σαφήνεια, παραμένει αβέβαιο. Ο Τραμπ μπορεί να εξυμνεί τα κρυπτονομίσματα, αλλά η αγάπη του για αυτά δεν πάει μακριά. Ακόμα το 2021 είχε αποκαλέσει το bitcoin «απάτη κατά του δολαρίου». «Οι ελπίδες για συνέπεια υπό τον Trump 2.0 μπορεί τελικά να αποδειχθούν υπερβολικές» σημειώνει ο Economist.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Έρευνα GPO για το CEO Initiative 2024: Tι “βλέπουν” οι CEOs για οικονομία, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη
- Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πρέπει να δώσουμε περισσότερη ευημερία στους ανθρώπους
- Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Είμαστε μια «εταιρία» που χάνει λεφτά κάθε χρόνο
Πηγή: Economist