Economist: Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει ήδη το Grexit
- 21/02/2016, 14:00
- SHARE
Άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, μείωσαν ή κράτησαν χαμηλά τη φορολογία των επιχειρήσεων για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη.
Δημοσίευμα του περιοδικού Economist αναφέρεται στη μαζική φυγή επιχειρήσεων από την Ελλάδα λόγω των υφεσιακών συνθηκών της οικονομίας και της υψηλής φορολογίας, κάνοντας λόγω για ένα ιδιότυπο… Grexit.
«Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, απεγνωσμένες για χρήματα, πιέζουν τις επιχειρήσεις, παρόλο που υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτή η πρακτικά τις οδηγεί σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Αλβανία», αναφέρει το δημοσίευμα και εξηγεί πως «ο συνδυασμός της ύφεσης και της αύξησης της φορολογίας υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει σε “λουκέτα” ή αποχωρήσεις από την Ελλάδα περίπου 200.000 εταιρείες. Μεταξύ 2009 και 2014 τα φορολογητέα κέρδη που έχουν δηλωθεί από τα νομικά πρόσωπα έπεσαν πάνω από πέντε δισ. ευρώ».
Μάλιστα, εκτιμάται ότι 10.000 ελληνικές εταιρείες μετακόμισαν στο εξωτερικό, ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών δηλώνουν ότι είτε έφυγαν είτε σκέφτονται να φύγουν από την χώρα. Παράλληλα, το ρεπορτάζ του Economist αναφέρεται σε παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που κράτησαν μεν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, αλλά μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Ωστόσο, το δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού εξηγεί πως αντίθετη ήταν η πολιτική που ακολούθησαν άλλες χώρες που εισήλθαν στην οικονομική κρίση όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες μείωσαν ή κράτησαν χαμηλά τη φορολογία των επιχειρήσεων για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα, όμως, επέλεξε να αυξήσει τους συντελεστές από το 20% το 2012 σε 29% το 2015, παρά την αντίθεση των δανειστών της και ειδικά του ΔΝΤ. Ο αντίστοιχος συντελεστής στη Βουλγαρία είναι 10%, στην Κύπρο 12,5% και στην Αλβανία 15%, με τις χώρες αυτές να υποδέχονται με χαρά τις εταιρείες που φεύγουν από την Ελλάδα.