ΕΕ: 80 δισ. ευρώ για τον κλάδο των τροφίμων
- 10/03/2014, 16:28
- SHARE
Έρευνα και καινοτομία τα εργαλεία που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της κρίσης.
Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, αποτελεί σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζον Μπελ, βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της παραγωγής των επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων. Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.E., σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό «εργαλείο» αποτελεί το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2014-2020 με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις του κλάδου των τροφίμων. Παράλληλα, θα ευαισθητοποιήσει τη βιομηχανία τροφίμων και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε δραστηριότητες που υποστηρίζονται από την ΕΕ.
Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί σημαντικό οικονομικό κλάδο, αντιμετωπίζει ωστόσο μεγάλες προκλήσεις λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών και οι νέες διατροφικές τάσεις προτάσσουν την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης και ανανέωσης τροφίμων, την εξατομίκευση της διατροφής και την εισαγωγή της καινοτομίας στις διαδικασίες παραγωγής και τα προϊόντα.
Διαβάστε ακόμη: Ελληνικά τρόφιμα και ποτά στην κορυφή των αγορών το 2013
H καινοτομία είναι στόχος-«κλειδί» και ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης, που μαζί με την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την ύφεση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ευάγγελος Καλούσης.
Σύμφωνα με τον Ευ.Καλούση, η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων, αποτελούν τα βασικά εφόδια για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και προάγουν την ανθρώπινη υγεία.
Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος, δήλωσε ότι η ανάδειξη της καινοτομίας σε μοχλό ανάπτυξης αλλά και η δυνατότητα προσέλκυσης από το νέο ΕΣΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020 αποτελεί προτεραιότητα για τη ΓΓΕΤ. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η κατανομή του προϋπολογισμού σε δράσεις δεν έχει γίνει ακόμα, ωστόσο ο αγροδιατροφικός τομέας θα λάβει μεγάλη χρηματοδότηση.
Τέλος, ο πρόεδρος της οργάνωσης του κλάδου Τροφίμων-Ποτών στην Ευρώπη (FoodDrink Europe) Jesus Serafim Perez εκτίμησε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τα σημαντικότερα «εργαλεία» της ΕΕ που αναμένεται να συμβάλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κρίσης. Παράλληλα αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης των επιχειρήσεων του κλάδου και ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους. Παρότρυνε δε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.
Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Οι μέτοχοι θα καθορίζουν τους μισθούς