Η ΕΕ απειλεί την Apple με χαράτσι
- 02/10/2014, 10:44
- SHARE
Ιρλανδία και Apple στο στόχαστρο της Ε.Ε για παράνομη φορολογική μεταχείριση.
Με πρόστιμο – «μαμούθ» πολλών δισ. ευρώ απειλείται η Apple, καθώς ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν την Ιρλανδική κυβέρνηση ότι παρείχε κρατική βοήθεια και φορολογικές διευκολύνσεις στην αμερικάνικη εταιρεία για περισσότερα από 20 χρόνια.
Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ειδική φορολόγηση της Apple στην Ιρλανδία παραβιάζει το νομικό σύστημα, δίνοντας στην Apple ένα πλεονέκτημα σε σχέση με ανταγωνιστικές εταιρείες.
Η συμφωνία με την Ιρλανδία αφορά μια αρκετά μακρά περίοδο από το 1991 έως το 2007, χωρίς η απόφαση να γνωστοποιεί ποια είναι τα έσοδα για τα οποία θα φορολογηθεί επιπλέον η Apple.
«Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι οι φορολογικές αποφάσεις του 1990 και του 2007 υπέρ του ομίλου της Apple συνιστούν κρατική βοήθεια», γράφει ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Μόνο για το 2012, με βάση στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Apple, η θυγατρική της στην Ιρλανδία είχε έσοδα 63 δις δολάρια., σχεδόν δηλαδή τα μισά από το σύνολο των εσόδων της.
Επίσης, η αναφορά της ΕΕ παρατηρεί ότι από το 2009 μέχρι το 2012 υπάρχει μια αύξηση 415% στα έσοδα της θυγατρικής στην Ιρλανδία.
Η Ιρλανδία, αποτελεί μια δημοφιλή «ευρωπαϊκή» βάση για τις εταιρείες όπως είναι οι Amazon, Google, Facebook, PayPal και Twitter , λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή, ο οποίος είναι μόλις 12,5%.
Παρά το χαμηλό φορολογικό συντελεστή που υπάρχει στη χώρα, η Apple πληρώνει πολύ λιγότερα σε φόρους, μόλις το 2%. Σύμφωνα με αποκαλύψεις στις Η.Π.Α το 2013, ο λόγος αυτού του ακόμη χαμηλότερου ποσοστού που πληρώνει η Apple οφείλεται στη διοχέτευση των διεθνών πωλήσεων της μέσα από άλλες θυγατρικές εταιρείες.
Έτσι, η βάση της εταιρείας στην Ιρλανδία θα μπορούσε να κατέχει το 60% των κερδών της αποφεύγοντας να τα μεταφέρει στις Η.Π.Α όπου το ποσοστό φόρου θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, και με τη δυνατότητα διεκδίκησής τους καθώς θα μπορούσε να ισχυριστεί πως έχει έδρα στην Ιρλανδία, και επομένως να μη φορολογηθεί.
Η Apple δεν είχε σχολιάσει επίσημα την απόφαση.
Διαβάστε ακόμη: