ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες κατά της της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και της βίας των γυναικών

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες κατά της της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και της βίας των γυναικών
Members of the European Parliament take part in a voting session during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on March 13, 2024. The European Parliament on March 13, 2024 adopted a new EU media freedom law designed to protect journalists from political interference and to improve transparency on media ownership. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP) Photo: AFP
Απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον αναγκαστικό γάμο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τους πρώτους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και της βίας κατά των γυναικών.

Η νέα νομοθεσία – η οποία εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 72 αποχές – απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον αναγκαστικό γάμο.

Καθορίζει επίσης κατευθυντήριες γραμμές για τα αδικήματα που διαπράττονται στο διαδίκτυο, όπως η κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών και το cyberflashing.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βελτιώσουν τις διαδικασίες αναφοράς και συλλογής αποδεικτικών στοιχείων. Θα πρέπει επίσης να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού ότι το μη συναινετικό σεξ αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτουν ότι μία στις τρεις γυναίκες στο μπλοκ των 27 χωρών έχει υποστεί κάποιου είδους βία, συχνά από συντρόφους.

Επιπλέον, 600.000 γυναίκες στην Ευρώπη έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Παρόλο που αυτά τα αδικήματα θεωρούνται εγκλήματα στα περισσότερα μεμονωμένα κράτη μέλη και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι παράνομος σε όλα τα κράτη μέλη, υπάρχουν κενά στην εθνική νομοθεσία ορισμένων χωρών και διαφορές στα νομικά πλαίσια.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν στη συνέχεια τρία χρόνια για να τους εφαρμόσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com