ΕΕ: «Kόφτης» στη ρήτρα διαφυγής το 2024 – Τι σημαίνει για Ελλάδα
- 09/03/2023, 09:20
- SHARE
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των κρατών της ΕΕ, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, στους κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει επιστροφή σε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ ενώ ήδη υπάρχει προετοιμασία, με στόχο πλεονάσματα από φέτος και στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα του 2% το 2024.
Ορόσημο είναι η επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 13 και 14 Μαρτίου, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις νέες δημοσιονομικές αρχές και τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. Στην ατζέντα του Eurogroup περιλαμβάνεται συζήτηση για τον πληθωρισμό καθώς και για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024.
Μετά την πανδημία και το ράλι των τιμών στην ενέργεια, που οδήγησαν τις κυβερνήσεις σε αύξηση δαπανών για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι στις επιπτώσεις των κρίσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται ενόψει του προϋπολογισμού του 2024 σε αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων. Τα δημοσιονομικά όρια, που ανεστάλησαν προσωρινά, δίνοντας ευελιξία στις κυβερνήσεις για τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών επανέρχονται. Χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα διεκδικούν χρόνο για μια ομαλή μετάβαση στους αυστηρούς κανόνες ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά διεκδικούν εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών κανόνων, με υψηλά πλεονάσματα. Αναμένονται ζυμώσεις για τη γεφύρωση του χάσματος ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 23 και 24 Μαρτίου.
Στο τραπέζι είναι προτάσεις για το νέο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων πράσινων και αμυντικών δαπανών, καθώς και του μεγέθους της δημοσιονομικής προσαρμογής το επόμενο έτος δεδομένης της μεταβατικής περιόδου μέχρι την συμφωνία επί των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας αναμένεται να διαρκέσουν, με αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη να κινηθούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις συστάσεις, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει μεταξύ άλλων να συνεχίσουν να προστατεύουν τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, ιδίως υπό το φως της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και των στόχων ανθεκτικότητας. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί υψηλή ποιότητα των δημοσίων επενδύσεων, μεταξύ άλλων μέσω επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το RRF. Οι δημοσιονομικές πολιτικές, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να υποστηρίζουν τη δίδυμη μετάβαση προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: