ΕΕ για Wegovy: Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν προ εγχειρητικά τον γιατρό τους

ΕΕ για Wegovy: Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν προ εγχειρητικά τον γιατρό τους
28 June 2023, Denmark, Kopenhagen: Various packages of the weight-loss drug "Wegovy" from the pharmaceutical company Novo Nordisk lie on the sales counter in a Danish pharmacy. The drug, which has caused quite a stir, is due to be launched on the German market at the end of July 2023. Photo: Steffen Trumpf/dpa (Photo by Steffen Trumpf / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Λόγω του κινδύνου αναπνευστικών επιπλοκών που ενδεχομένως σχετίζονται με τα φάρμακα αυτά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το Wegovy της Novo Nordisk, θα πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους πριν από χειρουργικές επέμβασεις, λόγω του κινδύνου αναπνευστικών επιπλοκών που ενδεχομένως σχετίζονται με τα φάρμακα αυτά.

Τα φάρμακα απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένων του Wegovy και των Zepbound και Mounjaro της Eli Lilly, ανήκουν σε μια κατηγορία γνωστή ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 που επιβραδύνουν τη διαδικασία κένωσης του περιεχομένου της τροφής από το στομάχι, κάνοντας τους χρήστες να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έτσι, ένας ασθενής που παίρνει τέτοια φάρμακα θα μπορούσε να καταλήξει με ένα στομάχι γεμάτο φαγητό στο χειρουργικό τραπέζι, παρά τη νηστεία το προηγούμενο βράδυ της επέμβασης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σπάνια επιπλοκή με το περιεχόμενο του στομάχου να μετακινείται στην αναπνευστική οδό, προκαλώντας ενδεχομένως πνευμονία.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη διαπιστώσει αιτιώδη σχέση μεταξύ των φαρμάκων GLP-1 και της επιπλοκής, που ονομάζεται εισρόφηση.

Η επιτροπή ασφάλειας φαρμάκων του EMA δήλωσε ότι οι πληροφορίες προϊόντος των φαρμάκων για την απώλεια βάρους θα επικαιροποιηθούν ώστε να περιλαμβάνουν προειδοποίηση προς τους ασθενείς ότι θα πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους εάν πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με αναισθησία ή βαθιά καταστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com