ΕΕ κατά Κίνας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η Ελλάδα υπέρ της επιβολής δασμών έως και 45%
- 02/10/2024, 15:26
- SHARE
Η Ελλάδα είναι μια από τις τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τάσσεται υπέρ της επιβολής υψηλών δασμών για την εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Κίνα, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας που αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία αναμένεται να ψηφίζουν υπέρ της επιβολής δασμών για τα κινεζικά οχήματα την Παρασκευή, ύψους έως και 45% για οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Για να μπλοκαριστεί η επιβολή των δασμών, θα χρειαστεί η καταψήφιση 15 εκ των 27 χωρών της Ένωσης.
Η στάση των 4 χωρών θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει στην Κομισιόν το ότι δεν μπλοκαριστεί η πρόταση για την επιβολή των δασμών, σε μια κίνηση που ενδέχεται να αυξήσει τις εμπορικές εντάσεις με το Πεκίνο.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ξεκίνησε την έρευνα πριν από ένα χρόνο, δήλωσε ότι η βιομηχανία της ΕΕ πρέπει να προστατευτεί από μια πιθανή πλημμύρα φθηνών κινεζικών εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων που επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις.
Η αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ έχει γενικά αντιταχθεί στους δασμούς, ιδίως οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για τις οποίες σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων προέρχεται από την Κίνα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υποστηρίζει τους δασμούς και ότι το επίπεδο των κινεζικών επιδοτήσεων είναι «αφόρητο».
«Σε γενικές γραμμές πρέπει να προστατεύσουμε τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε όλους τους διαφορετικούς τομείς της βιομηχανίας μας», δήλωσε σε ομιλία του στο Βερολίνο.
Το τσεχικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, ενώ αρνήθηκε να πει πώς θα ψηφίσει την Παρασκευή, δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με τις «αθέμιτες πρακτικές της Κίνας» και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Τουρκία και η Βραζιλία έχουν ήδη λάβει μέτρα.
Η θέση της Ισπανίας, η οποία υποστήριζε προηγουμένως τους δασμούς, δεν είναι ξεκάθαρη, αφού ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα τον Σεπτέμβριο ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες με την Κίνα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά η χώρα του, η οποία απείχε τον Ιούλιο, μπορεί να το πράξει και πάλι, δεδομένων των διαφορών απόψεων στην τρικομματική της κυβέρνηση.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια εναλλακτική λύση στους δασμούς με την Κίνα και θα μπορούσε να επανεξετάσει μια δέσμευση για τις τιμές – που περιλαμβάνει μια ελάχιστη τιμή εισαγωγής και συνήθως ένα ανώτατο όριο όγκου – έχοντας προηγουμένως απορρίψει αυτές που προσφέρθηκαν από κινεζικές εταιρείες.
Μια επιλογή υπό διαπραγμάτευση είναι οι ελάχιστες τιμές εισαγωγής που υπολογίζονται με βάση κριτήρια όπως η εμβέλεια, η απόδοση της μπαταρίας και το μήκος του ηλεκτρικού οχήματος, καθώς και το αν είναι δικίνητο ή τετρακίνητο, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Μια εναλλακτική λύση είναι η δέσμευση για επενδύσεις στην ΕΕ, με ποσοστώσεις για μια μεταβατική περίοδο.
Οι δασμοί κυμαίνονται από 7,8% για την Tesla έως 35,3% για την SAIC και άλλες εταιρείες που θεωρείται ότι δεν συνεργάστηκαν με την έρευνα της ΕΕ. Οι δασμοί αυτοί προστίθενται στον συνήθη εισαγωγικό δασμό 10% της ΕΕ για τα αυτοκίνητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Αυστρία: Η κυβέρνηση Νεχάμερ υπέβαλε την παραίτησή της – Τα δεδομένα για το σχηματισμό νέας
- Ευρωζώνη: Η Γερμανία ζητά γρηγορότερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Πηγή: reuters.com