ΕΕ-Mercosur: Ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με αντιδράσεις από τη Γαλλία

ΕΕ-Mercosur: Ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με αντιδράσεις από τη Γαλλία
epa11485415 An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 18 July 2024. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, ΕΕ και Mercosur ολοκλήρωσαν συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών.

Σε μια ιστορική εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το λατινοαμερικανικό μπλοκ Mercosur ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, η οποία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου οικονομικής συνεργασίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από το Μοντεβιδέο ότι η συμφωνία αποτελεί «νίκη για την Ευρώπη», τονίζοντας ότι ανοίγει νέους ορίζοντες για την εμπορική συνεργασία των δύο περιοχών.

Αντιδράσεις από τη Γαλλία

Παρά τη θετική υποδοχή από την Επιτροπή και τις χώρες της MercosurΑργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, και Ουρουγουάη – η συμφωνία έρχεται αντιμέτωπη με έντονες αντιδράσεις εντός της ΕΕ. Η Γαλλία, διά στόματος της υπηρεσιακής υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου, Σοφί Πριμάς, υποστήριξε ότι η συμφωνία δεσμεύει μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι τα κράτη-μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό που συνέβη στο Μοντεβιδέο δεν είναι η υπογραφή της συμφωνίας, αλλά η πολιτική ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης. Η επικύρωση θα εξαρτηθεί από τη συναίνεση των κρατών-μελών», δήλωσε η Πριμάς, υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις της Γαλλίας για περιβαλλοντικά και γεωργικά ζητήματα.

Μια συμφωνία με προκλήσεις

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur υπόσχεται να ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο. Ωστόσο, η επικύρωσή της παραμένει αβέβαιη, καθώς απαιτεί τη στήριξη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, πολλά από τα οποία έχουν εκφράσει ανησυχίες για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό της αντίκτυπο.

Η ανακοίνωση αυτής της πολυαναμενόμενης συμφωνίας ανοίγει μια νέα φάση διαλόγου, με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις να αναμένονται έντονες τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: