ΕΕ: Οι ισορροπίες στη νέα σύνθεση της Κομισιόν υπό την φον ντερ Λάιεν

ΕΕ: Οι ισορροπίες στη νέα σύνθεση της Κομισιόν υπό την φον ντερ Λάιεν
THE HAGUE - European flags hang at the Hofvijs to announce the elections for the European Parliament. ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart netherlands out - belgium out (Photo by Sandra Uittenbogaart / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , που θεωρείται πιο δύσκολη από την έγκρισή της από τους ηγέτες της ΕΕ.

Τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στα νέα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Κομισιόν καταγράφει το Reuters.

Στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι 27 εθνικοί ηγέτες του μπλοκ επέλεξαν επίσης τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ως μελλοντικό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επέλεξαν την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας ως την επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Το πακέτο ηγεσίας αντιπροσωπεύει τη συνέχεια στην κορυφή του μπλοκ των περίπου 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τις κεντρώες φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις να διατηρούν τα κορυφαία αξιώματα, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η τριάδα κέρδισε ευρεία υποστήριξη, αλλά η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι απείχε από την ψηφοφορία για τη φον ντερ Λάιεν και ψήφισε κατά των Κόστα και Κάλλας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Μελόνι δήλωσε στο «Χ» ότι αποφάσισε να μην υποστηρίξει το ψηφοδέλτιο της ηγεσίας «από σεβασμό προς τους πολίτες και τις ενδείξεις που προήλθαν από αυτούς τους πολίτες κατά τη διάρκεια των εκλογών».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ψήφισε κατά της φον ντερ Λάιεν και δεν ψήφισε την Κάλας, δήλωσαν διπλωμάτες.

Ο διορισμός της φον ντερ Λάιεν χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μυστική ψηφοφορία, που θεωρείται ευρέως ως πιο δύσκολη πρόταση από την έγκρισή της από τους ηγέτες της ΕΕ.

Το πακέτο ηγεσίας είναι ισορροπημένο τόσο πολιτικά όσο και γεωγραφικά. Η φον ντερ Λάιεν προέρχεται από την κεντροδεξιά, ο Κόστα από την κεντροαριστερά και η Κάλας από τη φιλελεύθερη ομάδα της Ευρώπης.

Ουκρανία

Στη σύνοδο κορυφής, η ΕΕ υπέγραψε επίσης συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, συζήτησε τον τρόπο ενίσχυσης της άμυνας της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και συμφώνησε τις στρατηγικές προτεραιότητες του μπλοκ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η συμφωνία για την ασφάλεια υπογραμμίζει την υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο, το οποίο αντιστέκεται στην εισβολή της Μόσχας για τρίτη χρονιά, παρά τα κέρδη της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές, την αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι πρόωρες γαλλικές εκλογές και την προεδρική ψηφοφορία στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Η συμφωνία καθορίζει τις δεσμεύσεις της ΕΕ να βοηθήσει την Ουκρανία σε εννέα τομείς της πολιτικής ασφάλειας – συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων όπλων, της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της συνεργασίας με την αμυντική βιομηχανία και της αποναρκοθέτησης.

Οι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να επικρατήσει» και ότι η Ουκρανία πρέπει να πάρει πίσω τα εδάφη που προσάρτησε η Μόσχα.

Αμυντική ατζέντα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε την έλλειψη ετοιμότητας της ΕΕ για μια σύγκρουση, καθώς το μπλοκ αγωνίζεται να προμηθεύσει το Κίεβο με αρκετά όπλα κατά της Ρωσίας, προκαλώντας εκκλήσεις για περισσότερο συντονισμό των αμυντικών συστημάτων της ΕΕ και επενδύσεις σε αμυντικές βιομηχανίες.

Η φον ντερ Λάιεν είπε στη σύνοδο κορυφής ότι μεταξύ 1999 και 2021, η ΕΕ αύξησε τις αμυντικές δαπάνες κατά 20%, η Κίνα κατά 600% και η Ρωσία κατά 300%, ακόμη και πριν από τη μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η φον ντερ Λάιεν είπε στους ηγέτες ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνα τα επόμενα 10 χρόνια. Οι επιλογές χρηματοδότησης κυμαίνονταν από τις εθνικές συνεισφορές, τις ειδικές πηγές εσόδων -που ονομάζονται ίδιοι πόροι της ΕΕ- και τον κοινό δανεισμό.

Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποβάθμισε τα σχέδια κοινής χρηματοδότησης της ΕΕ για την άμυνα. «Θέλω να δεχθώ να χρησιμοποιούνται κρατικά ομόλογα, ευρωομόλογα για τη χρηματοδότηση των εξοπλισμών; Όχι», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Οι επενδύσεις στην άμυνα αποτελούν μέρος της «στρατηγικής ατζέντας» της ΕΕ που οι ηγέτες επιδιώκουν να συμφωνήσουν πριν από το δείπνο της Πέμπτης – ένα έγγραφο που λέει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε τι θέλουν να επικεντρωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους 2024-2029.

Εκτός από την άμυνα, η ατζέντα απαιτεί μια πιο ανταγωνιστική ΕΕ για να αντέξει την οικονομική πίεση από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την προετοιμασία του μπλοκ για διεύρυνση που θα συμπεριλάβει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com