ΕΕ: Πρώτη και με διαφορά η Ελλάδα στις αυξήσεις τιμών για τη γεωργία – Στο +20% στην αρχή του 2024

ΕΕ: Πρώτη και με διαφορά η Ελλάδα στις αυξήσεις τιμών για τη γεωργία – Στο +20% στην αρχή του 2024
Photo: AFP
Πιο μέτριες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα και την Ισπανία (+4%) και στην Πορτογαλία και την Κύπρο (+1%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στη γεωργική παραγωγή ανά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφάνισε για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η Ελλάδα, εν μέσω της πτώσης των τιμών στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη, οι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (21 από τις 25 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών της γεωργικής παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-24%), στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο -18%), καθώς και στη Σλοβακία και την Τσεχία (και οι δύο -17%).

Αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν σε 5 χώρες του Νότου της ΕΕ, πιο έντονα στην Ελλάδα (+20%), ενώ πιο μέτριες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα και την Ισπανία (+4%) και στην Πορτογαλία και την Κύπρο (+1%).

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις (όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα ή οι ζωοτροφές), 24 από τις 25 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι πιο απότομοι ρυθμοί μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-20%), την Ουγγαρία (-19%) και τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία (και οι δύο -17%). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που κατέγραψε αύξηση (+2%).

Σύμφωνα με την Eurostat, για το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις μειώθηκαν.Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 11%.

Ανά προϊόν

Οι μεταβολές των τιμών για πολλές γεωργικές εκροές το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ποικίλες και αντίθετες.

Ιδιαίτερα έντονη υποχώρηση παρατηρήθηκε στη μέση τιμή των δημητριακών, η οποία μειώθηκε κατά 28%, η τιμή του γάλακτος μειώθηκε κατά 12%, η τιμή των αυγών και των βιομηχανικών καλλιεργειών (ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ακατέργαστος καπνός, ζαχαρότευτλα κ.ά.) κατά 10% και η τιμή των νωπών λαχανικών κατά 6% (εντός των οποίων υπήρξε ιδιαίτερα απότομη πτώση της τιμής της ντομάτας κατά 33%).

Αντίθετα, η μέση τιμή των πατατών αυξήθηκε κατά 22% και των νωπών φρούτων κατά 20% (παρά την απότομη μείωση κατά 44% της τιμής των λεμονιών και των λάιμ), ανταποκρινόμενη εν μέρει στις προβλεπόμενες επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις ποσότητες συγκομιδής.

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-31%), τις ζωοτροφές (-16%) και την ενέργεια και τα λιπαντικά (-12%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: