ΕΕ: Σε Γαλλία, Γερμανία το επίκεντρο μετά τις Ευρωεκλογές
- 11/06/2024, 09:48
- SHARE
Κρίσιμες για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της επόμενης πενταετίας, οι οποίες προφανώς θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, δείχνουν να είναι οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούν οι ευρωεκλογές σε ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει εκλογές μετά τη νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό διπλάσιο αυτού του Εμανουέλ Μακρόν, έχει προκαλέσει έντονη κριτική. Από την άλλη μεριά στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν επίσης βαριά ήττα από τη συντηρητική αντιπολίτευση, αν και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκλείει πρόωρες εκλογές.
Επειδή η ΕΕ είναι περισσότερο συνομοσπονδία και λιγότερο ομοσπονδία και επειδή όλες οι χώρες είναι ίσες αλλά μερικές είναι λίγο πιο ίσες από τις άλλες, το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στη Γαλλία ή στη Γερμανία, είναι πολύ πιο σημαντικό από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως εξηγεί σε άρθρο του ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Sciences Po, Παρίσι, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μιλά για επικίνδυνες εποχές.
Ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σημειώνεται ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα που περιλαμβάνουν την κεντροδεξιά, τους σοσιαλιστές, τους φιλελεύθερους και τους πράσινους και στα οποία στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή ενοποίηση συνεχίζουν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους φιλελεύθερους και τους πράσινους να χάνουν τις περισσότερες έδρες.
Μεγαλύτερος κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου και άνοδος των αντισυστημικών κομμάτων καθιστούν την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση ακόμη πιο δύσκολη. Οπότε, σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιμένουμε πιο σκληρές πολιτικές ως προς τη μετανάστευση και έναν πιο δύσβατο δρόμο για την πράσινη μετάβαση. Το κρίσιμο ερώτημα που θέτει για τα επόμενα χρόνια είναι πώς θα πολιτευτεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κι αν θα συνεχίσει να αναζητά συναινετική πλειοψηφία με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους, ενίοτε και τους πράσινους, ή θα στραφεί περισσότερο προς τα κόμματα της ακροδεξιάς, με ένα πρώτο δείγμα να δίνει η στρατηγική που θα ακολουθήσει η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.
Τα παραπάνω δημιουργούν προβληματισμό για την νέα προσέγγιση της ΕΕ σε ανοιχτά μέτωπα όπως το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και η πράσινη μετάβαση, καθώς μπορεί τα κεντρώα κόμματα να διατηρούν πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο, όπου ψηφίζονται οι νόμοι και λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά η λεγόμενη σκληρή δεξιά έχει διαφορετικές θέσεις.