ΕΕ: Τι σημαίνει η απόφαση για τις εισαγωγές προϊόντων συνδεδεμένων με την αποψίλωση

ΕΕ: Τι σημαίνει η απόφαση για τις εισαγωγές προϊόντων συνδεδεμένων με την αποψίλωση
Photo: Shutterstock
Οι θεσμοί της ΕΕ κατέληξαν την Τρίτη σε συμβιβασμό σχετικά με την καθυστέρηση ενός έτους της εφαρμογής της απαγόρευσης εισαγωγής εμπορευμάτων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Παρόλο που η καθυστέρηση εγκρίθηκε, δεν υιοθετήθηκαν οι προτεινόμενες αλλαγές που είχαν ζητήσει οι ευρωβουλευτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Οκτώβριο μια 12μηνη καθυστέρηση, έως τις 30 Δεκεμβρίου 2025, μετά από αιτήματα 20 κρατών-μελών της, εταιρειών και άλλων χωρών όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση αυτή, ωστόσο οι ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει όχι μόνο την καθυστέρηση αλλά και τη θέσπιση κατηγορίας «χωρών χωρίς ρίσκο», στις οποίες θα εφαρμόζονταν πολύ λιγότεροι έλεγχοι. Αυτή η κατηγορία θα περιλάμβανε κυρίως κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη επιβεβαιώνει την καθυστέρηση ενός έτους, αλλά χωρίς τις αλλαγές στους υπάρχοντες κανόνες. Οι μεγάλες εταιρείες και έμποροι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς από τις 30 Δεκεμβρίου 2025, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις θα έχουν περιθώριο έξι μηνών επιπλέον για την προσαρμογή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επιτροπή δεσμεύθηκε να αξιολογήσει την πιθανότητα απλοποίησης των απαιτήσεων για χώρες που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης δασών. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ένας «μηχανισμός έκτακτης ανάγκης» εάν το διαδικτυακό σύστημα για τις εταιρείες δεν είναι πλήρως λειτουργικό έως το τέλος του 2025 ή αν ο χαρακτηρισμός των χωρών δεν δημοσιευτεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την προθεσμία.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είχε πιέσει για περαιτέρω αλλαγές, χαιρέτισε αυτές τις πρόσθετες ρυθμίσεις, ενώ οι Πράσινοι χαρακτήρισαν τον συμβιβασμό «μερική αλλά σημαντική νίκη».

Ο κανονισμός έχει στόχο την εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών από τις εφοδιαστικές αλυσίδες για προϊόντα όπως το βόειο κρέας, η σόγια, το ξύλο, το κακάο, το φοινικέλαιο, ο καφές και το καουτσούκ που πωλούνται στην Ευρώπη, η παραγωγή των οποίων συμβάλλει στην καταστροφή των δασών από τον Αμαζόνιο έως τη Νοτιοανατολική Ασία. Παρόλα αυτά, χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία θεωρούν τον κανονισμό αυτό προστατευτιστικό και εκτιμούν ότι μπορεί να αποκλείσει εκατομμύρια μικρούς παραγωγούς από την αγορά της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: