ΕΕΝΕ: 30 χρόνια υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας
- 23/05/2017, 11:58
- SHARE
Η αφρόκρεμα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου «διασταύρωσε τα ξίφη της» για την ελληνική οικονομία.
Τριάντα χρόνια ενεργού παρουσίας και δράσης στην Ελλάδα συμπληρώνει φέτος η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), η διοίκηση της οποίας αποφάσισε να το γιορτάσει με ένα συνέδριο αφιερωμένο στην επιχειρηματικότητα.
Εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και του επιχειρείν έδωσαν το παρών στην 4η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψή της ΕΕΝΕ – που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE – , με θέμα «Επενδύοντας στο Αύριο: Η Ιδιωτική Πρωτοβουλία στην Αιχμή της Ανάκαμψης».
Στόχος της Διάσκεψης, η οποία φιλοξένησε 35 και πλέον διακεκριμένους ομιλητές, ήταν να επιμείνει και να εμβαθύνει στα καίρια ζητήματα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, σε εγχώριο, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αλλά και να εντείνει τον δημόσιο διάλογο γύρω από τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να κρίνονται επιτακτικές για την ενίσχυση της οικονομίας και τη στροφή στην ανάπτυξη.
Όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, βάζοντας πλάτη στα δύσκολα, ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να αποτελεί τον κορυφαίο σύμμαχο της κοινωνίας στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. Παράλληλα, ανέδειξε το ρόλο-κλειδί της επιχειρηματικότητας για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Υπογράμμισε παράλληλα την αλλαγή που καταγράφεται σε πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης αντικατοπτρίζοντας τα παραπάνω
Ιδιαίτερο συμβολισμό είχαν οι παρουσίες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κ. Chris Allen, καθώς και της διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο κας Sabina Djiurman.
Για την ανάγκη επιστροφής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκάς Τσούκαλης.
Επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή των όσων συνέβησαν από την ένταξη της Ελλάδα στους κόλπους του ευρώ και της ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ήταν μια στρατηγική επιλογή της χώρας, η οποία εδώ και έξι δεκαετίες έχει συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία, στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών καθώς επίσης και στην εξωτερική ασφάλεια της χώρας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι οι κυβερνήσεις δυσκολεύτηκαν να δείξουν την αναγκαία συνέπεια και συνέχεια αυτής της επιλογής και δεν αντιλήφθηκαν άμεσα τη σημασία της. «Ήταν τεράστιο το πρόβλημα συμμόρφωσης με τους κανόνες του παιχνιδιού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει αλλά δεν μπορεί πάντοτε. Δεν έχουμε κερδίσει το στοίχημα του ευρώ και δεν κάναμε μεγάλες θεσμικές και οικονομικές αλλαγές που θα εξασφάλιζαν την εξωστρέφεια της».
Πρόσθεσε πως εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής φούσκας η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έχασε την πρόσβαση στα φθηνά δανεικά και τώρα είναι αναγκασμένη να διανύσει μια περίοδο μακράς και επώδυνης προσαρμογής. Τόσο η οικονομία της όπως και το πολιτικό της σύστημα έχουν καταρρεύσει, ενώ το μέγεθος της πτώσης του ΑΕΠ συγκρίνεται μόνο με αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929.
Ως αποτέλεσμα η αναξιοπιστία και η άρνηση της πραγματικότητας των εντός τρέφει τις εμμονές των εκτός, η Ελλάδα έχει υποστεί ριζική μείωση της διαπραγματευτικής της ισχύος και αποτελεί συστημικό ρίσκο για την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα την απογοήτευσή του για το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα και την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Λεβέντης, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα φαινόμενο πρωθυπουργού που κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία, ενώ πρόβλεψε πως όσο κυβερνά χωρίς να έχει λαϊκή εμπιστοσύνη, κερδίζει μεν χρόνο, αλλά θα έχει κακό τέλος.
Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, ο κ. Λεβέντης συνιστά στον Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη να μη ζητάει εκλογές και να προβεί σε μια συνεργασία τεχνοκρατικής κυβέρνησης που θα επιτρέψει σε καταρτισμένους επιστήμονες να μπουν μπροστά και να βοηθήσουν τη χώρα. «Από τη στιγμή που παραμένουν τα ίδια πρόσωπα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη απαιτείται μια κυβέρνηση ενωτική που θα πάει να διαπραγματευτεί από κοινού τα συμφέροντά της στην Ευρώπη» δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου.
Να αφήσουμε τις εσωτερικές αγορές και να στραφούμε στο εξωτερικό με ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες πρότεινε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας, υποδεικνύοντας τα υπέρογκα χρέη και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας ως τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Όπως εξήγησε η εποχή που οι Έλληνες δανείζονταν χρήματα για να ψωνίζουν από το εξωτερικό έχει παρέλθει και η χώρα είναι πλέον αναγκασμένη να στρέψει το μοντέλο της οικονομίας της, από την κατανάλωση στην παραγωγή. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η μετάβαση θα είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν οικονομίες κλίμακας αφού οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι μικρές σε μέγεθος και δύσκολα συνεργάζονται μεταξύ τους. Επίσης έχουμε πολύ χαμηλή προστιθέμενη αξία σε ότι αφορά την παραγωγή, λείπουν τα ισχυρά brands, όπως επίσης και μια σταθερή πολιτική εξωστρέφειας.
«Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη εξαγωγικής κουλτούρας. Από έρευνες που διεξάγουμε προκύπτει ότι μόνο το εν τρίτο των εταιρειών προβαίνει σε εξαγωγές για στρατηγικούς λόγους. Οι περισσότεροι το κάνουν ευκαιριακά» ανέφερε ο κ. Φέσσας και συνέχισε λέγοντας πως η χαριστική βολή έρχεται για τις επιχειρήσεις από τους υψηλούς φόρους που αναγκάζουν τα υψηλόβαθμα στελέχη να μεταναστεύουν στο εξωτερικό και από τα Capital controls που περιορίζουν οποιαδήποτε εξαγωγική δραστηριότητα.
Αναφερόμενος στις εξαγωγές υπογράμμισε πως από το 2013 και μετά παρατηρείται μια έντονη κόπωση στις εξαγωγές οι οποίες όμως συνεχίζουν να είναι αυξητικές και παρέθεσε τα στοιχεία του Μαρτίου που κάνουν λόγο για αύξηση των εξαγωγών σε 2,6 δις ευρώ από 2,1δις ευρώ προηγουμένως.
Καταλήγοντας στην ομιλία του κάλεσε, τόσο το Κράτος όσο και τους επιχειρηματίες, να προσανατολιστούν σε τεχνολογικές επενδύσεις και δεσμεύτηκε ότι ο ΣΕΒ θα συνεχίσει να βοηθά ελληνικές εταιρείες ως προς τον τρόπο καλύτερης οργάνωσης των εξαγωγών τους. Άλλωστε τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν φανεί. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών ο ΣΕΒ κατάφερε να εκπαιδεύσει 75 στελέχη, πραγματοποίησε δυο επιτυχημένες αποστολές σε Αίγυπτο και Ισραήλ και προσεχώς ετοιμάζει μια ακόμη στη Γεωργία.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία ξεκίνησε την ομιλία της με τη διαπίστωση ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε σήμερα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια, ενώ τόνισε πως για να είσαι φορέας του καινούριου, πρέπει να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να μην παραμένεις προσκολλημένος στο παρελθόν. Απαραίτητη προϋπόθεση, για την ίδια, είναι η επένδυση από πλευράς Κράτους σε μια «δημιουργική ασυνέχεια» που θα βασιστεί στην ενσωμάτωση της γνώσης που αποκομίσαμε από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που επέφερε η παγκοσμιοποίηση με την μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη Δύση στην Ανατολή και τη μετατόπιση πλούτου στη δεύτερη, η κα Κεφαλογιάννη εστίασε στη σημασία των νέων τεχνολογιών και τόνισε πως είναι απαραίτητη η χρήση τεχνολογίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και η ανάγκη για στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι millenials, οι οποίοι σήμερα διαμορφώνονται σε 1,7 δις ανθρώπους ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 θα αποτελούν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μόνο δε στις ΗΠΑ η αγοραστική τους δύναμη ανέρχεται σε 1,3 τρις δολάρια, όταν, όπως είπε, στην Ελλάδα προσπαθούμε ακόμα να αποφασίσουμε πόσες Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα.
Προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της, η κα Κεφαλογιάννη συνέστησε να παραδειγματιστούμε από την πρόοδο της Εσθονίας, της πιο ψηφιοποιημένης χώρας στον κόσμο, στην οποία ο χρόνος ανοίγματος μιας επιχείρησης ανέρχεται σε μόλις 18 λεπτά. Πρόσθεσε πως σημαντικές αλλαγές θα επιφέρουν η σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και ο προσανατολισμός του σε εξαγωγές, η υιοθέτηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στις αγορές χρήματος, αλλά και η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Τέλος τόνισε ότι η καλά σχεδιασμένη στρατηγική για τον Τουρισμό την περίοδο 2012-2014 θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλους πυλώνες ανάπτυξης και πως η καλύτερη αξιοποίηση της πολιτιστικής μας βιομηχανίας θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.