Εύκολοι τρόποι για να γίνετε πιο έξυπνοι
- 15/09/2015, 14:10
- SHARE
Πώς μπορεί η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου να σας κάνει καλύτερο στα... μαθηματικά.
Για πολύ καιρό, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο επίπεδο νοημοσύνης, και το καλύτερο που μπορούσα να κάνουν στη ζωή τους ήταν να ακολουθούν και να βρίσκονται σε αρμονία με τις δυνατότητές αυτές.
Οι επιστήμονες έχουν πλέον αποδείξει ότι μπορούμε πραγματικά να αυξήσουμε τις δυνατότητες μας και μάλιστα με διασκεδαστικό τρόπο.
Ξέρουμε ότι με την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες νευρικές οδούς και έτσι «λειτουργεί» πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Ας δούμε, όμως, και άλλα τέτοια «κόλπα» που θα σας κάνουν εξυπνότερους.
1. Μάθετε ένα μουσικό όργανο
Το παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου συμβάλει στην αύξηση της δημιουργικότητας, της αναλυτικής σκέψης, των γλωσσικών ικανοτήτων, των μαθηματικών, των κινητικών ικανοτήτων. Παρόλο που όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά προτερήματα, κάποιοι πιστεύουν πως τα ομαδικά αθλήματα μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα. Αυτό όμως που κάνει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και δε μπορεί να το προσφέρει καμία άλλη δραστηριότητα, είναι πως ενδυναμώνει το μεσολόβιο που συνδέει τα ημισφαίρια του εγκεφάλου δημιουργώντας νέες συνδέσεις. Το «δυνατό» μεσολόβιο βοηθά τις εκτελεστικές ικανότητες, τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων, και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από την ηλικία.
2. Διαβάστε
Είτε σας αρέσει να διαβάζετε μυθιστορήματα, είτε οικονομικές εφημερίδες, ένα είναι σίγουρο: το διάβασμα κάνει καλό. Η ανάγνωση μειώνει το άγχος και σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας, ενώ παράλληλα αυξάνει τρεις τύπους νοημοσύνης – τη ρέουσα (fluid) νοημοσύνη (Gf), την αποκρυσταλλωμένη (crystallized) νοημοσύνη και την συναισθηματική (emotional) νοημοσύνη.
Αυτό βοηθά στην επίλυση προβλημάτων, θέτοντας διαφορετικά κομμάτια της γνώσης μαζί ώστε να αντεπεξέλθετε καλύτερα στις καθημερινές ανάγκες, την ανίχνευση προτύπων, την κατανόηση των διαδικασιών, και την ερμηνεία και ανταπόκριση στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων με ακρίβεια.
Στη δουλειά, αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη κατανόηση του πώς να κάνετε τα πράγματα να συμβούν και επίσης βοηθά στη βελτίωση των διευθυντικών ικανοτήτων.
3. Ασκηθείτε τακτικά
Η περιστασιακή άσκηση από μόνη της δεν κάνει κάτι. Η τακτική άσκηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις έντονες προπονήσεις μια στο τόσο. Όταν ασκείστε τακτικά, τα κύτταρα γεμίζουν με BDNF, μια πρωτεΐνη που βοηθά τη μνήμη, τη μάθηση, την εστίαση, τη συγκέντρωση και την κατανόηση.
4. Μάθετε μια νέα γλώσσα
Ξεχάστε τα παζλ ως τρόπο βελτίωσης της μνήμης και ξεκινήστε την εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που μιλάνε περισσότερες γλώσσες είναι καλύτεροι στο να φτιάχνουν παζλ από εκείνους που μιλάνε μόνο μία.
Η επιτυχής εκμάθηση νέων γλωσσών επιτρέπει τον εγκέφαλό να λειτουργεί καλύτερα ως προς την επίλυση πνευματικών εργασιών όπως τυπικές εκτελεστικές δεξιότητες (π.χ. σχεδιασμός και επίλυση προβλημάτων).
Επιπλέον, το να μιλάτε τουλάχιστον δύο γλώσσες επηρεάζει θετικά την ικανότητά σας να παρακολουθείτε το περιβάλλον σας και να δίνετε περισσότερο προσοχή στις διαδικασίες.
5. Γυμνάστε το μυαλό σας
Sudoku, γρίφοι, αινίγματα, επιτραπέζια παιχνίδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, παιχνίδια καρτών, και παρόμοιες δραστηριότητες αυξάνουν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία από αλλαγές στις νευρικές οδούς και συνάψεις, που είναι ουσιαστικά η ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται
Όταν τα νευρικά κύτταρα ανταποκριθούν στους νέους τρόπους, αυξάνεται η νευροπλαστικότητα, η οποία μας επιτρέπει να βλέπει τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να κατανοούμε τις αιτίες και τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων μας και έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τις γνωστικές ικανότητες μας.
Τέλος, τα άτομα με υψηλή νευροπλαστικότητα είναι λιγότερο επιρρεπή στο άγχος και την κατάθλιψη, ενώ μαθαίνουν πιο γρήγορα και απομνημονεύουν πιο εύκολα.
6. Κάντε διαλογισμό
Το 1992 ο Δαλάι Λάμα κάλεσε τον επιστήμονα Richard Davidson για να μελετήσει τα κύματα του εγκεφάλου του κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ώστε να μάθει αν θα μπορούσε να δημιουργήσει ειδικά εγκεφαλικά κύματα με εντολή. Το πείραμα έδειξε πως ότι όταν ζητήθηκε απ’ τον Δαλάι Λάμα και άλλους μοναχούς να διαλογιστούν και να επικεντρωθούν στην συμπόνια, τα κύματα του εγκεφάλου τους έδειξαν ότι ήταν σε μια βαθιά συμπονετική κατάσταση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών το 2004 και στη συνέχεια στο The Wall Street Journal, όπου έλαβε τεράστια έκταση.
Ο διαλογισμός έγινε δημοφιλής αφού αποδείχθηκε πως τα άτομα μπορούν να ελέγχουν τα εγκεφαλικά τους κύματα και μπορούν να νιώσουν όσα συναισθήματα θέλουν. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να νιώσουμε συγκεκριμένα συναισθήματα ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα αυτοπεποίθηση πριν από ένα ραντεβού. Η γενική ιδέα είναι ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και μπορείτε να το κάνετε «επίτηδες». Ακόμα, οι διάφορες δραστηριότητες διεγείρουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σας, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε στα δυνατά σημεία σας καθώς να βελτιώσετε τα αδύναμα. Ενώ μια απ’ τις πιο βασικές «λειτουργίες» είναι πως βοηθά τα άτομα να έχουν καλύτερο έλεγχο του εαυτού τους.
Διαβάστε ακόμα:
Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι γίνονται κακοί entrepreneurs