efood: Νοιαζόμαστε με πράξεις

efood: Νοιαζόμαστε με πράξεις
Η πρωτοβουλία του efood μέσα από το efood market για τη συστηματική διανομή κοντόληκτων προϊόντων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προάγει τις αξίες της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.

Οι συντονισμένες εταιρικές δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων συνδράμουν αποδεδειγμένα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων, ενώ προσφέρουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των πρώτων υλών, με υπευθυνότητα και πολύ αυστηρές προδιαγραφές, για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το efood, σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων, ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2024 μια ξεχωριστή δράση, στο πλαίσιο της οποίας προσφέρει μέσω του efood market δωρεάν προϊόντα σε συσσίτια και ιδρύματα. Όπως εξηγεί η Claire Cohen, Brand & CSR director στο efood, «μέσα από 11 κεντρικά hubs του efood market σε όλη την Αττική, συγκεντρώνουμε τα κοντόληκτα τρόφιμα, τα οποία σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων διατίθενται σήμερα σε 16 ιδρύματα της Αττικής».

Πρόκειται για τρόφιμα κατάλληλα προς κατανάλωση, σημειώνει η Claire Cohen, τα οποία όμως δεν απορροφήθηκαν εγκαίρως από την αγορά. Αυτά τα προϊόντα ελέγχονται, ούτως ώστε να τηρούν πολύ αυστηρές προδιαγραφές, και διατίθενται δωρεάν σε συσσίτια και ιδρύματα που φροντίζουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα που βρίσκονται σε οικονομική ανάγκη, σε κατάσταση αστεγίας και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δίνεται, δε, ιδιαίτερη βαρύτητα στις τροφές με υψηλή διατροφική αξία, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέας, ψαρικά, σιτηρά και αρτοσκευάσματα, αναψυκτικά/χυμούς, άλλα και έτοιμα φαγητά.

Η Claire Cohen αναφέρει πως η πρωτοβουλία που ανέπτυξε το efood, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης Love Delivered σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων, πετυχαίνει ταυτόχρονα δύο διαφορετικούς στόχους: «από τη μια πλευρά ενισχύουμε έμπρακτα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παρέχοντάς τους τρόφιμα τα οποία αξιοποιούνται σε συσσίτια όπως και για την κάλυψη αναγκών ιδρυμάτων. Από την άλλη πλευρά, συμβάλουμε, με τις δικές μας δυνάμεις, στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, δεδομένου ότι τα τρόφιμα που παρέχουμε βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, δεν μπορούν δηλαδή να διατεθούν προς πώληση σε καταστήματα, είναι εντούτοις πλήρως κατάλληλα για κατανάλωση». Προσθέτει επίσης πως η πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται πλήρως στη στρατηγική του efood για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής ευθύνης και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Ήδη μετά από τους πρώτους έξι μήνες, το πρόγραμμα του efood έχει πετύχει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς έχουν διανεμηθεί, μέσω του efood market, 5,690 κιλά τροφίμων σε 11.215 συνανθρώπους μας, στηρίζοντας τη δράση 16 ιδρυμάτων. Το πρόγραμμα, μάλιστα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προοδευτικά στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων.

Η πρωτοβουλία του efood εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, “Love Delivered” και αντικατοπτρίζει την εταιρική αξία “We Care” με μια σειρά δράσεων οι οποίες προάγουν τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα, μέσω της παροχής ουσιαστικών πόρων και υποστήριξης. Όπως εξηγεί η Claire Cohen, το efood θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και διάδοση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. «Στο άμεσο μέλλον, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Love Delivered σε μεγαλύτερη κλίμακα, ενσωματώνοντας τεχνολογίες που επιτρέπουν καλύτερη διαχείριση και διάθεση των πλεονασμάτων τροφίμων. Παράλληλα θέλουμε να επεκτείνουμε τις στρατηγικές μας συνεργασίες με ΜΚΟ και ιδρύματα, αυξάνοντας τον αριθμό των ωφελούμενων και των παρεχόμενων γευμάτων. Άλλωστε, διαχρονικός στόχος του efood είναι να δημιουργεί σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο σε κάθε του δράση, αξιοποιώντας την τεχνολογία προς όφελος της ανθρώπινης φροντίδας. Η διαρκής μας δέσμευση είναι να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου κάθε τρόφιμο αξιοποιείται, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες».

Care for Food