Εφορία: Διαγραφή φόρων και προστίμων αναδρομικά από το 2014 για πρόδηλα λάθη

Εφορία: Διαγραφή φόρων και προστίμων αναδρομικά από το 2014 για πρόδηλα λάθη
Photo: pixabay.com
Οι φόροι και τα πρόστιμα που έχουν ήδη καταβληθεί θα επιστραφούν στους φορολογούμενους, ανεξάρτητα από προσφυγές στα δικαστήρια.

Η Εφορία θα προχωρήσει στη διαγραφή φόρων και προστίμων που επιβλήθηκαν λόγω πρόδηλων λαθών, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014, ανεξάρτητα από το αν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα Διοικητικά Δικαστήρια. Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών καλύπτει υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και μια δεκαετία, με στόχο να εξαλειφθούν άδικες επιβαρύνσεις που προέκυψαν από αριθμητικά ή υπολογιστικά σφάλματα.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να τροποποιεί ή να ακυρώνει πράξεις προσδιορισμού φόρων ή επιβολής προστίμων, είτε μετά από αίτηση του φορολογούμενου είτε αυτόματα, σε περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων. Τα σφάλματα που θα διορθώνονται αφορούν μαθηματικούς υπολογισμούς ή αριθμητικά λάθη και όχι την εσφαλμένη επιβολή φόρου ή την κακή εφαρμογή του νόμου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα διάταξη τροποποιεί το άρθρο 74 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και ορίζει ότι η προθεσμία για την ακύρωση πράξεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια λήγει ένα έτος μετά την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

Τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί ή καταβληθεί θα διαγράφονται ή θα επιστρέφονται, ανεξάρτητα από τους κανόνες παραγραφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: