Εφορία: «Προσκλητήρια» για υποθέσεις που πλησιάζουν σε παραγραφή

Εφορία: «Προσκλητήρια» για υποθέσεις που πλησιάζουν σε παραγραφή
Tax deduction planning involves strategically identifying and utilizing eligible deductions to reduce taxable income and lower overall tax liability. mortgage interest, business expenses Photo: Shutterstock
Τρέχει να προλάβει την προθεσμία της πενταετίας η ΑΑΔΕ. Οι υποθέσεις που είναι στο στόχαστρο.

Ενόψει της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλει η Κομισιόν το ελληνικό δημόσιο έχει βάλει στόχο να ενισχύσει με κάθε τρόπο τα φορολογικά έσοδα κλιμακώνοντας το κυνήγι της φοροδιαφυγής και στις υποθέσεις που πλησιάζουν σε παραγραφή.

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν μπει μερικές χιλιάδες τέτοιες φορολογικές υποθέσεις από το 2018 που παραγράφονται στην πενταετία, δηλαδή στο τέλος του έτους.

Εντωμεταξύ, για να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα επιβολής φόρων στις υποθέσεις που πλησιάζουν σε παραγραφή το δημόσιο πρέπει να προβλέψει χρονικό περιθώριο 20 ημερών που προβλέπει ο νόμος για τον φορολογούμενο προκειμένου να καταθέσει τυχόν διαφωνία με τα ευρήματα των ελεγκτών και τα προς καταβολή ποσά. Εν συνεχεία η φορολογική αρχή εντός 10ημέρου θα πρέπει να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να κοινοποιήσει την οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου στον ελεγχθέντα φορολογούμενο. Αυτές οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την 31.12.2024 εξού και η εγρήγορση από τους μηχανισμούς της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι η παραγραφή αφορά στο χρόνο εντός του οποίου η φορολογική-ελεγκτική αρχή έχει το δικαίωμα να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα και όχι να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο. Η παραγραφή δεν διακόπτεται εάν δεν έχει κοινοποιηθεί πράξη προσδιορισμού φόρου στον φορολογούμενο πριν από τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής, ακόμη κι αν η πράξη έχει εκδοθεί. Επίσης, το δημόσιο μπορεί υπό προϋποθέσεις να διενεργεί φορολογικούς ελέγχους και μετά το πέρας της πενταετίας ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για εισοδήματα ή συναλλαγές του εξωτερικού, η παραγραφή μπορεί να ξεπεράσει αυτό το όριο και να φτάσει στη δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι είναι στο στόχαστρο

Σύμφωνα με τους ελέγχους για το 2024 οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί, με την αξιοποίηση των νέων εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους για διασταυρώσεις στοιχείων, έχουν θέσει στο επίκεντρο υποθέσεις όπως:

-Επιχειρήσεις που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για ακαθάριστα έσοδα/δαπάνες το 2018.

-Φορολογούμενους που δήλωσαν ανακριβείς αναδρομικές αποδοχές το 2018.

-Φορολογούμενους με εκπρόθεσμες δηλώσεις για εισοδήματα του 2015 που κατατέθηκαν το 2021. Η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής έληγε τέλος του 2021 και παρατάθηκε για 3 χρόνια, μέχρι το 2024 καθώς οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της προθεσμίας παραγραφής.

-Φορολογούμενους για εισοδήματα του 2013 για τους οποίους νέα στοιχεία πιστοποιούν ότι δηλώθηκαν χαμηλότερα εισοδήματα.

-ΦΠΑ του 2013 όπου επίσης η φορολογική αρχή έχει στοιχεία για ανακριβείς δηλώσεις.

-Φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν δηλώσεις για το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: