Έφτασε το Aquarius στη Βαλένθια
- 17/06/2018, 09:30
- SHARE
Στο λιμάνι της Βαλένθιας όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μεταναστών με εγκατεστημένες σκηνές και ασθενοφόρα.
Έφθασαν στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία οι πρώτοι από τους 630 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο Αguarius, μετά από μία εβδομάδα περιπλάνησης στη Μεσόγειο.
Ένα από τα πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, το Ντατίλο που μετέφερε αριθμό μεταναστών μπήκε στο λιμάνι περίπου στις 06.30 τοπική ώρα (07.30 ώρα Ελλάδος). Οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρονται με πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το Οριόνε και από το Ακουάριους, γαλλογερμανικής μη κυβερνητικής οργανώσης. Τα δύο πλοία αναμένεται να έχουν φτάσει στην Ισπανία περίπου μέχρι τις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος).
Αρκετοί ανάμεσα σε αυτούς αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία, αφού εξεταστεί η κατάστασή τους στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση το Σάββατο το μεσημέρι.
Σκηνές έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί και ασθενοφόρα βρίσκονται σταθμευμένα στο λιμάνι όπου οι τοπικές αρχές ανήρτησαν και ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα «Καλώς Ήρθατε στο σπίτι σας», σε διαφορετικές γλώσσες.
Το Γραφείο Προστασίας των Προσφύγων της Γαλλίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι έτοιμο «να στείλει στις αρχές της εβδομάδας (στη Βαλένθια) ομάδες που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι μετανάστες υπάγονται σαφώς στις διατάξεις του νόμου περί χορήγησης ασύλου».
Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν γράφοντας του ότι «αυτή η προσφορά δείχνει ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια απάντηση, σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης επί του πραγματικού περιεχομένου».
Τη λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί όταν η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να τους δεχτούν έδωσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ λίγες ημέρες αφού ανέλαβε την εξουσία. Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να δεχτεί τους μετανάστες. Πολλοί έκαναν λόγο για μια κίνηση ανθρωπιστική αλλά και πολιτική από την πλευρά της Μαδρίτης, που είχε ως στόχο να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση.
Η άρνηση της Ιταλίας και οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι βύθισαν την Ευρώπη σε μια νέα κρίση σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και δημιούργησαν διπλωματική ένταση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «κυνισμό και ανευθυνότητα» από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης. Παρά την αποκλιμάκωση της έντασης με τη συνάντηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, που είναι και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, επέμεινε στη θέση του, υπογράφοντας το Σάββατο απαγόρευση εισόδου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Οι 450 άνδρες, οι 80 γυναίκες, οι 89 έφηβοι και τα 11 παιδιά κάτω των 13 ετών, που προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής, θα περάσουν μια τελευταία νύχτα στο πλοίο και τα δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας που το συνοδεύουν.
Στο λιμάνι της Βαλένθιας, όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μεταναστών. Εκεί έχει στηθεί ένας πολυπληθής μηχανισμός με τη συμμετοχή 2.320 ανθρώπων. Επιπλέον, το γεγονός θα καλύψουν περισσότεροι από 600 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.
Μόλις φθάσουν στο λιμάνι, οι μετανάστες του Ακουάριους θα αποβιβαστούν κατά ομάδες και μετά από μία ιατρική εξέταση οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν χωριστά. Κάθε μετανάστης θα μάθει «αν έχει πάρει το καθεστώς πρόσφυγα, ή αν θεωρείται οικονομικός μετανάστης» αλλά και αν είναι «ένοχος για συγκεκριμένα αδικήματα που καθιστούν απαραίτητη την απέλασή του», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης, Ιζαμπέλ Θελαά.