Έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η κάψουλα Dragon της SpaceX

Έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η κάψουλα Dragon της SpaceX
epa07410731 A handout still photo grabbed off NASA TV video showing the SpaceX Dragon capsule after it succesfully docked with Space Station as part of the Demo-1 mission, 03 March 2019. The Demo-1 mission will be the first launch of a commercially built and operated American spacecraft and space system designed for humans as part of NASA's Commercial Crew Program. The mission serves as an end-to-end test of the system's capabilities. EPA/NASA TV / HANDOUT MANDATORY CREDIT: NASA TV HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Αυτή ήταν η τελευταία από μια σειρά δοκιμών της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας προκειμένου να πάρει έγκριση από την ΝΑSΑ για την μεταφορά ανθρώπων. 

Η κάψουλα Dragon της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας SpaceX του Ίλον Μασκ, η οποία πραγματοποιεί δοκιμαστική αποστολή για την NASA, προσδέθηκε με επιτυχία σήμερα στις 10H51 GMT στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, όπου θα παραμείνει για πέντε ημέρες.

Αυτή ήταν η τελευταία από μια σειρά δοκιμών που πρέπει να περάσει η κάψουλα προκειμένου να πάρει έγκριση από την ΝΑSΑ για την μεταφορά ανθρώπων. Στην αποστολή της αυτή η κάψουλα μεταφέρει ένα ομοίωμα ανθρώπου, την κούκλα ονόματι Ρίπλεϊ, αλλά η ΝΑSΑ σχεδιάζει να στείλει τον Ιούλιο δύο αστροναύτες με την κάψουλα παρότι πιθανόν να καθυστερήσει η συγκεκριμένη αποστολή.

Η εκτόξευση της ύψους σχεδόν πέντε μέτρων διαστημικής κάψουλας Crew Dragon έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το πρωί του Σαββάτου (λίγο πριν τις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), μεταφέροντας εφόδια και εξοπλισμό βάρους 180 κιλών με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ).

Mε τη βοήθεια του Crew Dragon, η NASA φιλοδοξεί να ξεκινήσει ξανά μέσα στο 2019 το πρόγραμμα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων με δικά της μέσα, χωρίς να εξαρτάται πια από τους ρωσικούς πυραύλους Σογιούζ. Κάτι που κατέστη αναγκαίο όταν -μετά από ένα πρόγραμμα 30 ετών- αποσύρθηκε και το τελευταίο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» το 2011. Από τότε δεν έχει εκτοξευθεί ξανά Αμερικανός από το έδαφος των ΗΠΑ.

Για κάθε μεταφορά αστροναύτη της στον ΔΣΣ, η NASA καταβάλλει στη Ρωσία περίπου 82 εκατ. δολάρια για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής. Η NASA έχει συνάψει από το 2014 συμφωνίες ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Space X και τη Boeing για να αναπτύξουν δύο ανταγωνιστικές διαστημικές επανδρωμένες κάψουλες, το Crew Dragon η πρώτη και το Starliner η δεύτερη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP