Egg – Enter Grow Go: Το διαχρονικό «στήριγμα» του ελληνικού startup οικοσυστήματος

Egg – Enter Grow Go: Το διαχρονικό «στήριγμα» του ελληνικού startup οικοσυστήματος
Ενισχύοντας την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα με διεθνή αναγνώριση.

Το egg – enter grow go έχει εδραιωθεί ως ένα από τα κορυφαία προγράμματα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης (incubation-acceleration) στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή του το 2013, το egg – enter grow go έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της startup σκηνής της χώρας, ενισχύοντας την καινοτόμο επιχειρηματικότητα μέσω κατάλληλων υποδομών, καθοδήγησης και παροχής ευκαιριών ανάπτυξης, χρηματοδότησης και δικτύωσης.

Πλατφόρμες Υποστήριξης: Start Up και Scale Up

Το πρόγραμμα egg – enter grow go χωρίζεται σε δύο κύριες πλατφόρμες: την Start Up και την Scale Up. Η πλατφόρμα Start Up απευθύνεται σε νέες επιχειρήσεις, βοηθώντας τες να αναπτυχθούν και να διαθέσουν ταχύτερα το προϊόν ή την υπηρεσία τους στην ελληνική αγορά. Η πλατφόρμα Scale Up απευθύνεται σε πιο ώριμες startups, οι οποίες επιδιώκουν την επιτάχυνση της προϊοντικής τους ανάπτυξης, την αύξηση πωλήσεων, αλλά και την εξασφάλιση του επόμενου γύρου χρηματοδότησης.

Μέσω αυτών των δύο πλατφορμών, οι επιλεγμένες startups εξελίσσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο, επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, βρίσκουν στρατηγικούς συνεργάτες, ενώ παράλληλα προσελκύουν χρηματοδότηση για την περαιτέρω επιχειρηματική τους εξέλιξη.

Προγράμματα Υποστήριξης

Το egg – enter grow go όμως δεν σταματά στην υποστήριξη των startups μέσω των δύο βασικών του πλατφορμών. Έχει αναπτύξει επίσης ειδικά προγράμματα όπως το «Female Entrepreneurship – Mini Acceleration Program», το οποίο στοχεύει στη μείωση της ανισότητας των φύλων στην επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζει γυναίκες ερευνήτριες και φοιτήτριες στις τεχνολογίες STEM (science, technology, engineering and mathematics), ενισχύοντας τις ελληνικές spin-offs Πανεπιστημιακών & Ερευνητικών Ιδρυμάτων με ιδρυτικά μέλη γυναίκες.

Παράλληλα, το πρόγραμμα «Μπροστά για την παιδεία» – Pre-Acceleration για Φοιτητές προσφέρει σε φοιτητές και φοιτήτριες πρακτικές δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με την επιχειρηματικότητα, μέσα από live συμβουλευτική και εκπαιδευτικό υλικό.

Υποδομές και Υπηρεσίες

Το egg – enter grow go παρέχει ένα πλήρως εξοπλισμένο περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχεδίων. Προσφέρει πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, κτιριακές υποδομές υψηλών προδιαγραφών, mentoring από καταξιωμένες προσωπικότητες της οικονομίας και της επιστήμης, καθώς και επιχειρηματική κατάρτιση με πρακτικό προσανατολισμό. Επιπλέον, οι startups έχουν ευκαιρίες δικτύωσης B2B και B2C, ενισχύοντας έτσι την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Διακρίσεις και Επιτεύγματα

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του egg είναι η διάκρισή του από τους Financial Times το Statista και το Sifted ως ένας από τους 125 πιο ισχυρούς κόμβους για startups το 2024. Σε μία αξιολόγηση που περιλάμβανε περίπου 2.000 οργανισμούς από 19 χώρες, το egg αναγνωρίστηκε ως κορυφαίο startup hub. Βρέθηκε δε στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ελληνικών hubs και στη δεύτερη θέση στην Ανατολική Ευρώπη για το 2024, γεγονός που αναδεικνύει τη σημαντική του συμβολή στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, το egg έλαβε σημαντική διάκριση Best Performing New EBAN Member 2024 σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκoύ Δικτύου Επενδυτικών Αγγέλων (EBAN – European Business Angel Network), που διενεργήθηκε στο Τάλλιν της Εσθονίας το διάστημα 20-22 Μαΐου 2024.

Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας

Το egg έχει επίσης επιλεχθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας για να αναπτύξει και να υποστηρίξει τον πρώτο Ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας, επικεντρωμένο στις ψηφιακές εφαρμογές και τεχνολογίες Τουρισμού και Πολιτισμού. Αναπτυξιακός στόχος του συνεργατικού σχηματισμού (cluster) είναι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού και πολιτισμικού προϊόντος και η αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας. Για την επίτευξή του αξιοποιούνται τεχνολογίες και εφαρμογές, που παρέχουν μια νέα βιωματική διάσταση στον χρήστη και συμμετέχουν 12 καινοτόμες εταιρείες.

Παράλληλα, κορυφαίες επιχειρήσεις και οργανισμοί της ελληνικής και διεθνούς αγοράς στηρίζουν το egg – enter grow go ως χορηγοί και υποστηρικτές, προσφέροντας δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές στις επιχειρηματικές ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ολοκληρωμένα, παραγωγικά και καινοτόμα οικοσυστήματα, με προτεραιότητα στους κλάδους του Τουρισμού, του Πολιτισμού, των Επιστημών Υγείας, FinTech (financial technology) και των νέων τεχνολογιών.

«Βαριά» κληρονομιά

Εδώ και 13 χρόνια το egg – enter grow go, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 1.500 νέους επιχειρηματίες & ερευνητές. Παράλληλα, 400 επιχειρηματικές & ερευνητικές ομάδες έχουν υποστηριχθεί από το egg, ενώ 200 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει νομική οντότητα και έχουν φιλοξενηθεί στο egg Hub. Τα χρηματοδοτικά κεφάλαια που έχουν προσελκύσει συνολικά 67 start-up από Έλληνες και ξένους επενδυτές (VCs, CVCs, Business Angels) ανέρχονται σε 45,8 εκατ. ευρώ ενώ η Eurobank έχει χρηματοδοτήσει με 3,3 εκατ. ευρώ 51 start-up. 55 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντες και ευρεσιτεχνίες, ενώ 77 επιχειρήσεις ταξίδεψαν στο εξωτερικό με το πρόγραμμα εξωστρέφειας.

Η συνολική επένδυση της Eurobank έως σήμερα για τη λειτουργία του egg ανέρχεται σε άνω των 12 εκατ. ευρώ. Τέλος, 48 εκατ. ευρώ αποτελούν τα συνολικά έσοδα των alumni νεοφυών επιχειρήσεων του επιχειρηματικού επιταχυντή egg, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και 130 συνέργειες μεταξύ των εταιρειών του egg alumni.

Το βλέμμα στο μέλλον

Το egg – enter grow go συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικό κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μέσα από τις ποικίλες δράσεις του και την πολύπλευρη υποστήριξη που προσφέρει, το egg συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός δυναμικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και επιτυχία των νέων επιχειρήσεων.