Εγκατάλειψη του χρέους με την ελπίδα για λιγότερα μέτρα;
- 05/04/2016, 20:54
- SHARE
Ποια αίσθηση αφήνουν οι τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού μετά τη σύγκρουση με το ΔΝΤ.
Τέλος στη ρητορική για ελάφρυνση του χρέους βάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αφήσει εκτός προγράμματος το ΔΝΤ ώστε να αποφύγει να πάρει περισσότερα μέτρα.
Υπό το βάρος των εξελίξεων του Σαββατοκύριακου, που αναμένεται να επιφέρουν σκλήρυνση της θέσης των δανειστών, η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη διεκδίκηση μιας γενναίας ελάφρυνσης χρέους, αναγνωρίζοντας με τον πιο επίσημο τρόπο ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάτι παραπάνω από μια επιμήκυνση στις λήξεις των δανείων και μια μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.
Η… οπισθοχώρηση εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην Κ.Ο. Του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, αυτό που αναμένεται στο ζήτημα του χρέους είναι «μια γενική υπόσχεση-υποστήριξη».
Κατά συνέπεια, θα είναι μια λύση την οποία δεν θα μπορεί να «πουλήσει» επικοινωνιακά, ως αντίβαρο για τα μέτρα τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, που θα αναγκαστεί να πάρει προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, προτιμά να επενδύσει στο ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους, χωρίς το Ταμείο που πιέζει για μεγάλη ελάφρυνση χρέους.
Το κλίμα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι υποστήριζαν πως εάν το ΔΝΤ επιμείνει στις απαιτήσεις του για γενναία διαγραφή χρέους ή για περισσότερα μέτρα, θα προτιμήσουν να το αφήσουν έξω από την πρώτη αξιολόγηση και να επανεξετάσουν το ζήτημα τον Σεπτέμβριο.
Αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο news247.gr έριξε πολύ χαμηλά τις προσδοκίες, υποστηρίζοντας ότι «εάν πάρουμε κάτι στο χρέος» η χώρα θα αλλάξει σελίδα.
Αρκετές ώρες νωρίτερα είχε προκληθεί σάλος με τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη ότι «το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022 και μετά το συζητάμε», που ανάγκασαν τον υπουργό Οικονομίας να ανασκευάσει με νέα δήλωση.
Τη σκέψη για αποχώρηση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος σε συνέντευξή του στον αυστριακό τύπο υποστηρίζει ότι: «το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητο, από οικονομικής πλευράς, για μία σταθεροποίηση της Ελλάδας. Είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους».
Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την ώρα που η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε την πάγια θέση της ότι η Ελλάδα απέχει ακόμη από το να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει.