«Εγκεφαλική αποσύνθεση» το TikTok;
- 11/12/2024, 22:32
- SHARE
«Το TikTok είναι εκνευριστικό. Οι συντάκτες του Λεξικού της Οξφόρδης επέλεξαν ως λέξη της χρονιάς το ταιριαστό “brain rot” (“εγκεφαλική αποσύνθεση”). Περιγράφει το συναίσθημα του να βλέπεις το ένα βίντεο μετά το άλλο αδυνατώντας να βρεις έξοδο», επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο: «Μια απαγόρευση δεν βοηθά».
Η εφημερίδα παρατηρεί: «Τι πιο απλό από την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής; Αυτό θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ. Μια απαγόρευση του TikTok δεν λύνει ωστόσο κανένα από τα προβλήματα για τα οποία ορθώς επικρίνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εταιρείες που τα δημιούργησαν. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή κάνει ελάχιστα για να προστατεύσει τους νέους και σαφώς ο αλγόριθμoς είναι σχεδιασμένος ώστε το πιο κραυγαλέο περιεχόμενο να είναι το πιο επιτυχημένο. Το ίδιο ισχύει όμως και για άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν το TikTok απαγορευτεί, οι χρήστες απλώς θα μετακινηθούν σε άλλη πλατφόρμα. Μια απαγόρευση δεν έχει συνεπώς νόημα.
Υπάρχει όμως ένας πιο έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος. Στην ΕΕ ισχύουν ίδιοι κανόνες και ίδιες υποχρεώσεις για όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες, ανεξάρτητα από το αν είναι αμερικανικές, κινεζικές ή ευρωπαϊκές. Οι εταιρείες οφείλουν να αποκαλύπτουν τους αλγορίθμους τους, να λαμβάνουν μέτρα κατά αξιόποινων περιεχομένων και της παραπληροφόρησης, καθώς και να προστατεύουν τους νεαρούς χρήστες. Όποιος δεν συμμορφώνεται, πληρώνει πρόστιμο. Η διαδικασία για τις ευρωπαϊκές αρχές είναι πολύπλοκη και δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι δικαιότερος και καλύτερος από οποιαδήποτε απαγόρευση, διότι καταπολεμά αποτελεσματικά τα προβλήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δεν προσποιείται απλώς ότι το πράττει, όπως συμβαίνει με τα αμερικανικά σχέδια απαγόρευσης του TikTok».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ποιες είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη
- Πώς οι ψηφιακές πληρωμές αλλάζουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας
- Το δημόσιο χρέος μπορεί να «τρομάξει» τις αγορές το 2025, τονίζει η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών
Πηγή: dw.com