Εγκαινιάστηκε η έκθεση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ» στο Μουσείο Μπενάκη

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ» στο Μουσείο Μπενάκη

Η διάταξή της είναι χρονολογική και παρακολουθεί τον καλλιτέχνη από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 2000.

Εγκαινιάστηκε χθες η μεγάλη έκθεση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με το συνολικό έργο του μεγάλου ζωγράφου και δασκάλου.

Η έκθεση παρακολουθεί τον Μόραλη από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 2000. Στην ουσία συνεχίζει και επεκτείνει την πρώτη μεγάλη αναδρομική του στην Εθνική Πινακοθήκη το 1988, προσθέτοντας όλη τη δημιουργική του δράση έως τον θάνατό του και παρουσιάζοντας- για πρώτη φορά-αυθεντικά κοστούμια από τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Ελληνικού Χοροδράματος καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του, που δώρισε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Συνολικά 400 εκθέματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, την γκαλερί Ζουμπουλάκη, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές .

Η διάταξή της έκθεσης είναι χρονολογική και παρακολουθεί τον Μόραλη από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 2000.

Τη χρονολογική-βιογραφική ροή «σπάνε», χωρίς όμως να τη διαταράσσουν, αρκετές θεματικές ενότητες μικρότερου μεγέθους, εκθέσεις μέσα στην έκθεση, αφιερωμένες στο έργο του « Σύνθεση Α’», που αποτέλεσε κατάληξη και ολοκλήρωση δεκάδων σχεδίων, προσχεδίων και σπουδών, σε πορτρέτα φίλων και προσωπικοτήτων, στον συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι και τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.

Τα έργα συμπληρώνονται και αναδεικνύονται από σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων, συνθέσεις σε κεραμικά πλακίδια, μεγάλου μεγέθους γλυπτά και μικρογλυπτά, κοστούμια και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες, συνολικά 400 εκθέματα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα είναι σύντομα διαθέσιμη ηχητική ξενάγηση σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) βασισμένη σε 23 επιλεγμένα έργα του Γιάννη Μόραλη. Τη δυνατότητα αυτής της ξενάγησης θα μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες με τη βοήθεια των φορητών συσκευών τους (κινητά τηλέφωνα και tablet), χάρη στη δωρεάν απεριόριστη και ασφαλή ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο που προσφέρεται από τη Nova, μεγάλου χορηγού WiFi πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλα τα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Παΐσιος

Διάρκεια: 20 Σεπτεμβρίου 2018- 5 Ιανουαρίου 2019

Δείτε ακόμη: Πρόσωπα από κλασικά έργα ζωγραφικής πηγαίνουν σε…φεστιβάλ