Εγκώμια Ντράγκι για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Εγκώμια Ντράγκι για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων νομισματικής στήριξης τον Ιούνιο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ - Αμετάβλητο στο 0,25% το βασικό της επιτόκιο.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και του προέδρου του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε για τα θετικά αποτελέσματα των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, λέγοντας πως χάρη σε αυτές βλέπουμε πολύ σημαντικά σημάδια ανάκαμψης των οικονομιών των χωρώναυτών.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες κάθε άλλα παρά αρνητικές μπορούν να θεωρηθούν, γεγονός που δείχνει ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν στην ίδια κατεύθυνση. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα -που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη- μπορεί να λάβει μέτρα τον επόμενο μήνα που θα δημοσιοποιηθούν οι προβλέψεις του επιτελείου της.

«Στο τέλος αυτής της συζήτησης, θα έλεγα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αισθάνεται άνετα με τη λήψη μέτρων την επόμενη φορά, αλλά θέλουμε να δούμε προηγουμένως τις προβλέψεις του επιτελείου που θα γίνουν γνωστές στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα είτε βγαίνουν, είτε έχουν βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές τους. Αναγνώρισε, επίσης, ότι οι προσπάθειες σε αυτές τις χώρες ήταν επώδυνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα με εντυπωσιακές επιδόσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Στη συνεδρίασή της, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0,25% το βασικό της επιτόκιο, με τον Μάριο Ντράγκι να επισημαίνει ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο τον Ιούνιο, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση κατά του χαμηλού πληθωρισμού.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε από το υψηλό 2,5 ετών, στο οποίο είχε διαμορφωθεί νωρίτερα, καθώς ο Πρόεδρος της ΕΚΤ φάνηκε να «ανοίγει την πόρτα» στη λήψη περαιτέρω μέτρα νομισματικής στήριξης τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε στην εισαγωγική του ομιλία ότι τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζεται η συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, είπε πως τα τελευταία στοιχεία είναι συνεπή με την εκτίμηση της ΕΚΤ για μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει μία σταδιακή ανοδική κίνηση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε έμμεσα και στους κινδύνους από την ουκρανική κρίση. «Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι καθοδικοί. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών μπορεί να έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντράγκι αντιμετώπισε με ελάχιστα συγκαλυμμένη ειρωνεία τις προτροπές κορυφαίων Γάλλων πολιτικών και διεθνών οικονομικών οργανισμών -όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ- που έκαναν συστάσεις στην ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της, τονίζοντας ότι οι συστάσεις αυτές κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος. «Τις λίγες τελευταίες ημέρες λάβαμε αρκετές συμβουλές από πολιτικά πρόσωπα, από Οργανισμούς για σχεδόν τα πάντα… Είμαστε ασφαλώς ευγνώμονες για αυτές τις συμβουλές. Αλλά γνωρίζετε ότι με βάση τη συνθήκη είμαστε ανεξάρτητοι. Επομένως οι άνθρωποι πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως απειλή στην ανεξαρτησία μας, αυτό θα προκαλούσε μακροχρόνια ζημιά στην αξιοπιστία μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη:

Είναι ο Μάριο Ντράγκι ο «σωτήρας» του ευρώ;

Πώς ο «Σούπερ Μάριο» μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ευρωζώνης

EKT: Κράτησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%