Εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες το νέο ΕΣΠΑ των 26,2 δισ. ευρώ
- 30/07/2021, 08:46
- SHARE
Εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027.
Σημειώνεται πως το νέο ΕΣΠΑ κατατέθηκε στην Κομισιόν πρώτο ανάμεσα στα σχέδια των κρατών μελών. Το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως ονομάζεται, απελευθερώνει για τα επόμενα 7 χρόνια πόρους 26,19 δισ. ευρώ (20,9 δισ. ευρώ η κοινοτική συνδρομή).
Η Επίτροπος Φερέιρα δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να εγκρίνω το Ελληνικό Εταιρικό Σύμφωνο για την περίοδο 2021-2027, που είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που το υπέβαλε στην Επιτροπή. Είναι ένα πολιτικό σύμφωνο που μεταφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε εθνικές προτεραιότητες και επενδυτικά σχέδια που έχουν στόχο να οχυρώσουν τα κράτη μέλη μας για το μέλλον, διορθώνοντας παράλληλα τις εσωτερικές διαφορές. Η Επιτροπή εργάζεται στενά με όλα τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι η προσεχής προγραμματική περίοδος θα ωφελήσει όλες τις περιοχές και όλους τους πολίτες, όπου κι αν βρίσκονται. Ένα πιο συνεκτικό αναπτυξιακό μοντέλο είναι εφικτό με ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες. Είναι ώρα να κάνουμε παρελθόν τις εσωτερικές διαφορές».
«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Αν κοιτάξουμε το συνολικό ποσό, αυτή η νέα συμφωνία για το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης αντιπροσωπεύει συνολικά, αν συμπεριλάβουμε και τα εθνικά κεφάλαια, 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια» ανέφερε απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και αν προσθέσουμε σε αυτά τα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης της ΕΕ, έχουμε σχεδόν 77 δισ. ευρώ. Να το επαναλάβω. Έχουμε 77 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζω ότι δουλέψαμε πολύ, πολύ σκληρά για να το πετύχουμε αυτό. Το δικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πήγαμε ακόμα καλύτερα με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης. Ήταν η πρώτη που υποβλήθηκε και από σήμερα γίνεται και επίσημα η πρώτη που εγκρίνεται, όπως μόλις ανακοινώσατε» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «αφήνουμε πίσω μας πολλά χρόνια κακοδαιμονίας και χαμηλής αποτελεσματικότητας ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και κάνουμε την Ελλάδα πρώτη δύναμη σε όλη την Ευρώπη ως προς την απορρόφηση για να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους και να αλλάξει τη μοίρα του ελληνικού λαού προς το καλύτερο». Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης επισήμανε πως οι πόροι των 26 δις, θα έχουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάταξης της χώρας και παράλληλα θα της προσδώσουν ανθεκτικότητα και ισχυρές βάσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις». Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε πως η έγκρισή του «σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής ενός φιλόδοξου σχεδίου για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας με άξονα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής».
Η έγκριση συζητήθηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. Ελίζα Φερέιρα. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ Νίκη Δανδόλου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ Γιώργος Ζερβός και ο Γενικός Διευθυντης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ (ΕΑΣ) Γιάννης Φίρμπας
Υπενθυμίζεται πως το τελικό σχέδιο της Ελλάδας για το νέο ΕΣΠΑ στις 75 σελίδες του περιγράφει αναλυτικά τη στρατηγική κατανομής των επιδοτήσεων. Αφιερώνει τον 1ο, επί συνόλου 5, βασικό άξονα στην ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων. Θα στηριχθούν μέσα από τις δράσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα» αλλά και «Ψηφιοποίηση». Επιπλέον, το 20% των κονδυλίων περίπου για ανάλογες επιδοτήσεις θα διατεθεί μέσα από τις Περιφέρειες στις οποίες γενικότερα το νέο ΕΣΠΑ δίνει ειδική έμφαση, με βάση τις επιταγές της ΕΕ για την περιφερειακή πολιτική που πρέπει να ασκείται.
Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με το Σχέδιο Ανάκαμψης (που οφείλει να έχει με βάση τον κανονισμό της ΕΕ σαφώς προσδιορισμένες και κοστολογημένες δράσεις), το κείμενο του ΕΣΠΑ παραδοσιακά είναι ένα «κέλυφος» χάραξης γενικών στρατηγικών, οι οποίες εξειδικεύονται όσο περνά ο χρόνος, ανάλογα με τις ανάγκες και την απόδοση κάθε δράσης. Στόχος του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης είναι τώρα να υποβληθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα ούτως ώστε να έρθει η προκαταβολή και να αρχίσουν να εντάσσονται δράσεις σε αυτά.
Η κατανομή των κονδυλίων
Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 από τα 26,1 δισ. ευρώ, τα 20,9 δισ. είναι η ενωσιακή συμμετοχή και τα 5,3 δισ. η εθνική συνεισφορά.
Στα τομεακά προγράμματα η κατανομή των κονδυλίων είναι η εξής:
- Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή: 4,1 δισ.
- Ανταγωνιστικότητα: 3,8 δισ.
- Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: 3,6 δισ.
- Μεταφορές: 2,2 δισ.
- Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: 1,6 δισ.
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός: 943 εκατ.
- Πολιτική Προστασία: 714 εκατ.
- Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα: 455 εκατ.
Στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα η κατανομή είναι η εξής:
- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη : 639 εκατ. ευρώ
- Κεντρική Μακεδονία: 1,440 δισ. ευρώ
- Θεσσαλία: 554 εκατ. ευρώ
- Δυτική Μακεδονία: 394 εκατ. ευρώ
- Ήπειρος: 426 εκατ. ευρώ
- Βόρειο Αιγαίο: 394 εκατ. ευρώ
- Νότιο Αιγαίο: 285 εκατ. ευρώ
- Κρήτη: 564,5 εκατ. ευρώ
- Ιόνια Νησιά: 287,6 εκατ. ευρώ
- Στερεά Ελλάδα: 426 εκατ. ευρώ
- Δυτική Ελλάδα: 628,4 εκατ. ευρώ
- Αττική: 1.617 δισ. ευρώ
- Πελοπόννησος: 410 εκατ. ευρώ.