Εγκρίθηκε η μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit – Δεν φαίνεται να πείθει αρκετούς «αντάρτες» με την υπόσχεση παραίτησής της η Μέι
- 27/03/2019, 23:35
- SHARE
Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε απόψε, με ευρεία πλειοψηφία, την πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από τις 23.00 της 29ης Μαρτίου στις 22.00 της 22ας Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 22.00 της 12ης Απριλίου. Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 441 υπέρ έναντι 105 κατά.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή, με τους Βρετανούς βουλευτές να απορρίπτουν και τις οκτώ προτάσεις σχετικά με το μέλλον του Brexit που τέθηκαν σε ψηφοφορία. Συγκεκριμένα:
-Η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία που είχε καταθέσει ο Τζον Μπάρον απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.
-Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 “ναι” και “283” όχι.
-Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.
-Η μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 “ναι” και “272” όχι.
-Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 “ναι” και “307” όχι.
-Η ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.
-Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 “ναι” και 295 “όχι”.
-Η εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 “ναι” και 422 “όχι”.
Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ αν εγκριθεί το σχέδιό της για το Brexit, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους “αντάρτες” του Συντηρητικού Κόμματος να την στηρίξουν, η Μέι, εμφανώς συγκινημένη, δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία των βουλευτών για ανανέωση και θα αποχωρήσει νωρίτερα από ότι επιθυμεί προκειμένου να υπάρξει μια λύση στο αδιέξοδο του Brexit.
Μιλώντας στην Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών, η Μέι είπε ότι θα παραιτηθεί αν το σχέδιό της για το “διαζύγιο” από την ΕΕ υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο, ώστε ένας νέος ηγέτης να αναλάβει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. “Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία (εντός του κόμματος) για μια νέα προσέγγιση – και μια νέα ηγεσία– στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και δεν θα σταθώ εμπόδιο”, τόνισε.
Η ανακοίνωση της Μέι είναι η τελευταία δραματική τροπή που παίρνει η κρίση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς το παρόν παραμένει αβέβαιο το πώς και πότε θα αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ. Πολλοί αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουν τη Συμφωνία μόνο εφόσον η Μέι διαβεβαίωνε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία. Η πρωθυπουργός είχε ήδη υποσχεθεί ότι θα υπέβαλε την παραίτησή της πριν από τις επόμενες εκλογές, που υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαχθούν το 2022. Όμως συμφώνησε να φύγει νωρίτερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η Συμφωνία πριν από τις 12 Απριλίου.
“Είμαι προετοιμασμένη να αφήσω αυτή τη δουλειά νωρίτερα απ’ ό,τι σκόπευα ώστε να κάνω το σωστό για τη χώρα και το κόμμα μας“, είπε στους βουλευτές, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της. “Ζητώ από όλους σε αυτήν την αίθουσα να στηρίξουν τη συμφωνία για να ολοκληρώσουμε το ιστορικό καθήκον μας (…) και να αποχωρήσουμε από την ΕΕ με μια ομαλή έξοδο”, πρόσθεσε.
Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου, εφόσον υπερψηφιστεί προηγουμένως η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε απόψε το γραφείο της. Σε ανακοίνωση προς τους Συντηρητικούς βουλευτές, το γραφείο της Μέι ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου ηγέτη θα καθοριστεί από το κόμμα και ότι εκείνη θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός της.
Σύμφωνα με έναν πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας The Times, τον Σαμ Κόουτς, περίπου 40 βουλευτές έχουν πλέον αλλάξει στάση και σκοπεύουν να στηρίξουν τη Συμφωνία, όμως άλλοι τόσοι παραμένουν αναποφάσιστοι. Προκειμένου να εγκριθεί η Συμφωνία από το κοινοβούλιο η Μέι χρειάζεται άλλες 75 ψήφους – δηλαδή τους δεκάδες “αντάρτες” των Συντηρητικών, ορισμένους Εργατικούς και τους βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας.
Μεταξύ αυτών που έχουν αλλάξει άποψη και θα δώσουν θετική ψήφο είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα πάντα με τον Κόουτς.
Ωστόσο φαίνεται πως η υπόσχεση της Τερέζα Μέι δεν έπεισε τα μέλη της σκληροπυρηνικής συντηρητικής ομάδας ERG του κόμματός της. Ένας εκπρόσωπος του αποκαλούμενου European Research Group, μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του σήμερα το απόγευμα, είπε ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση” να συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι ώστε να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Δεν αλλάζει τη στάστη του το DUP ως προς τη συμφωνία αποχώρησης
Δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση σε μία νέα προσπάθεια να καταθέσει την συμφωνία της για την αποχώρηση από την ΕΕ, ανακοίνωσε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της βόρειας Ιρλανδίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την δέσμευση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ότι θα παραιτηθεί εάν καταφέρει να κερδίσει υποστήριξη στην συμφωνία της για το Brexit, το DUP υποστηρίζει ότι η συμφωνία «αποτελεί μία απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τις μελλοντικές σχέσεις με όρους που συμφωνούν με τους βασικούς στόχους μας για εξασφάλιση της ακεραιότητας του Η.Β. Κατά την άποψή μας η σημερινή συμφωνία αποχώρησης δεν το καταφέρνει και το backstop, για το οποίο προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αποτελεί μία απαράδεκτη απειλή στην ακεραιότητα του Η.Β. και περιορίζει την ικανότητα της χώρας να διαπραγματευτεί το είδος της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ» αναφέρει.