Είδος προ εξαφάνιση οι Έλληνες τουρίστες σε Κρήτη, Ιόνιο και Αιγαίο – Πάνω από 90% οι ξένοι επισκέπτες το 2023

Είδος προ εξαφάνιση οι Έλληνες τουρίστες σε Κρήτη, Ιόνιο και Αιγαίο – Πάνω από 90% οι ξένοι επισκέπτες το 2023
Elafonisi Beach, west coast, Crete, Greek Islands, Greece, Europe (Photo by Markus Lange / Robert Harding Premium / robertharding via AFP) Photo: AFP
Οι 10 κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο (37,6%) των ξένων διανυκτερεύσεων στην ΕΕ το 2023.

Ως… είδος που τείνει προς εξαφάνιση μπορούν να χαρακτηριστεί η παρουσία των Ελλήνων τουριστών σε 3 περιφέρειες της Ελλάδας για το 2023, με την αναλογία των ξένων επισκεπτών σε Κρήτη, Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο να ξεπερνά το 90%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Eurostat, σε 58 περιφέρειες από τις 231 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών τουριστών ήταν υψηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε για τους εγχώριους τουρίστες.

Η σχετική σηµασία των αλλοδαπών τουριστών ήταν ιδιαίτερα υψηλή σε 7 δηµοφιλείς προορισµούς διακοπών που αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από 9 στις 10 διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύµατα: οι ελληνικές νησιωτικές περιοχές της Κρήτης (94,6%), του Ιονίου (93,6%) και του Νοτίου Αιγαίου (92,0%), η Μάλτα (93,1%), η Γιάντρανσκα Χρβάτσκα στην Κροατία(92,5%), η Κύπρος (90,8%) και το Τιρόλο στην Αυστρία (90,7%).

Συνολικά, για το 2023 ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τουρισμό έχει ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, με άρση των περιορισμών για όλους τους προορισμούς.

Οι 3 περιφέρειες της ΕΕ με τον υψηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες ήταν οι ισπανικές νησιωτικές περιφέρειες των Κανάριων (83,2 εκατομμύρια) και των Βαλεαρίδων Νήσων (61,7 εκατομμύρια) και η κροατική Γιάντρανσκα Χρβάτσκα (80,8 εκατομμύρια). Οι τρεις αυτές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 16,4% των συνολικών διανυκτερεύσεων που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί στην ΕΕ.

Εκτός από αυτές τις 3, στις 10 πρώτες περιφέρειες με τις υψηλότερες τιμές περιλαμβάνονται οι ισπανικές περιφέρειες της Καταλονίας και της Ανδαλουσίας, δύο νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας (Νότιο Αιγαίο, Κρητη), η γαλλική πρωτεύουσα Ιλ ντε Φρανς, το Βένετο στην Ιταλία και το Τιρόλο στην Αυστρία, αντίστοιχα. Οι 10 κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο (37,6%) των ξένων διανυκτερεύσεων στην ΕΕ το 2023.

Το 2023, οι 3 περιφέρειες της ΕΕ με τον υψηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα από εγχώριους τουρίστες θα βρίσκονται όλες στη Γαλλία: η πρωτεύουσα Ιλ ντε Φρανς (39,7 εκατομμύρια), η περιφέρεια Ρον-Αλπ (38,7 εκατομμύρια) και η περιφέρεια Προβηγκία-Αλπ-Κυανή Ακτή (37,8 εκατομμύρια).Υπήρχαν 4 ακόμη γαλλικές περιφέρειες που ήταν παρούσες μεταξύ των 16 περιφερειών της ΕΕ που είχαν περισσότερες από 20,0 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από εγχώριους τουρίστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: