Είναι επίσημο: Η Sony ανακοίνωσε την κυκλοφορία του PS5 Pro

Είναι επίσημο: Η Sony ανακοίνωσε την κυκλοφορία του PS5 Pro
Ποιες αλλαγές θα έχει η νέα κονσόλα σε σύγκριση με τον προκάτοχό της.

Το PS5 Pro είναι επίσημο. Μετά από μήνες διαρροών, η Sony ανακοίνωσε μια πιο ισχυρή κονσόλα PS5 κατά τη διάρκεια ειδικής παρουσίασης. Ο Mark Cerny, ο επικεφαλής αρχιτεκτονικής του PS5, δήλωσε ότι το PS5 Pro βελτιώνει την αρχική κονσόλα σε τρεις βασικούς τομείς: μεγαλύτερη GPU, προηγμένο ray tracing και προσαρμοσμένο AI-driven upscaling.

Το PS5 Pro θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις 7 Νοεμβρίου, με τιμή $699,99, και μοιάζει με την slim έκδοση του PS5 — όπως ακριβώς υπέδειξαν οι πρόσφατες διαρροές. Έχει τρεις λωρίδες στο πλάι και δεν περιλαμβάνει δίσκο. Ξεχωριστά θα πωλείται ένα 4K Blu-ray disc drive και προαιρετικά καλύμματα κονσόλας.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Sony στην παρουσίασή της, οι αναβαθμίσεις του PS5 Pro θα οδηγήσουν σε 45% ταχύτερη απόδοση, θα βελτιώσουν τη λεπτομέρεια ορισμένων παιχνιδιών καθώς και τα frame rates, χωρίς πλέον οι χρήστες να χρειάζεται να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών «ταχυτήτων» γραφικών.

Η Sony έχει αναβαθμίσει την GPU στο PS5 Pro με 67% περισσότερες μονάδες επεξεργασίας από την τρέχουσα κονσόλα PS5, και έχει 28% ταχύτερη μνήμη. Αυτή η επιπλέον ισχύς θα βελτιώσει τα παιχνίδια με ray tracing, με τη Sony να προτείνει ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν επιτυγχάνουν «διπλάσια, και μερικές φορές τριπλάσια, ταχύτητα από την τρέχουσα κονσόλα PS5».

Το PS5 Pro περιλαμβάνει επίσης τη νέα δυνατότητα AI της Sony, το PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), η οποία είναι ουσιαστικά μια τεχνική upscaling παρόμοια με το DLSS της Nvidia ή το FSR της AMD για τη βελτίωση των frame rates και της ποιότητας εικόνας για τα παιχνίδια του PlayStation. Αυτό το προσαρμοσμένο PSSR upscaling σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει την υπάρχουσα temporal anti-aliasing ή upsampling τεχνική ενός παιχνιδιού.

Η Sony συμπεριλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα “Game Boost” για το PS5 Pro, η οποία θα εφαρμοστεί σε πάνω από 8.500 παιχνίδια PS4 που είναι συμβατά με το PS5 Pro. «Αυτή η δυνατότητα μπορεί να σταθεροποιήσει ή να βελτιώσει την απόδοση των υποστηριζόμενων παιχνιδιών PS4 και PS5», δήλωσε ο Hideaki Nishino, CEO του τμήματος πλατφόρμας της Sony Interactive Entertainment. «Η βελτιωμένη ποιότητα εικόνας για τα παιχνίδια PS4 είναι επίσης διαθέσιμη για τη βελτίωση της ανάλυσης σε επιλεγμένα παιχνίδια PS4».

Το PS5 Pro θα υποστηρίζει επίσης συνδεσιμότητα Wi-Fi 7, VRR, και αναλύσεις 8K. Τα παιχνίδια θα χρειαστεί να ενημερωθούν για να επωφεληθούν από μερικά από τα χαρακτηριστικά του PS5 Pro, και η Sony λέει ότι οι προγραμματιστές ετοιμάζουν δωρεάν ενημερώσεις λογισμικού για υπάρχοντες τίτλους που θα χαρακτηριστούν ως PS5 Pro Enhanced παιχνίδια.

Τα πρώτα PS5 Pro Enhanced παιχνίδια θα περιλαμβάνουν τα Alan Wake 2, Assassin’s Creed: Shadows, Demon’s Souls, Dragon’s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart, The Crew Motorfest, The First Descendant, και The Last of Us Part II Remastered.

Το PS5 Pro είναι επίσης συμβατό με το PlayStation VR2 headset, τη φορητή συσκευή PlayStation Portal και τα υπάρχοντα χειριστήρια του PS5. Η Sony αναφέρει ότι δεν θα αλλάξει το UI ή τις δικτυακές υπηρεσίες για το PS5 Pro, οπότε θα είναι ίδια με την υπάρχουσα κονσόλα.

Οι προπαραγγελίες για το PS5 Pro θα ξεκινήσουν στις 26 Σεπτεμβρίου, πριν από την κυκλοφορία στα καταστήματα των ΗΠΑ στις 7 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: