Είναι η Ευρώπη ο αδύναμος κρίκος στον νέο παγκόσμιο χάρτη;

Είναι η Ευρώπη ο αδύναμος κρίκος στον νέο παγκόσμιο χάρτη;
EU flags waving in front of European Parliament building. Brussels, Belgium Photo: Shutterstock
Η Ευρώπη καλείται να επανεφεύρει το μοντέλο της για να παραμείνει ανταγωνιστική στον πολυπολικό κόσμο, όπως τονίστηκε στη συζήτηση κορυφαίων οικονομολόγων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Είναι το τρέχον ευρωπαϊκό μοντέλο ξεπερασμένο; Πρέπει η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν μεταρρυθμίσεις, ώστε η Γηραιά Ήπειρος να είναι ανταγωνιστική σε αυτόν τον πολυπολικό κόσμο;

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις, κατά την 1η μέρα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Μιχάλης Αργυρού, προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Marco Buti, διαπρεπής οικονομολόγος, η Charlotte Ruhe, διευθύνουσα σύμβουλος της EBRD και ο Ivailo Izvorski της Παγκόσμιας Τράπεζας(Κεντρικής και Νοτιο Ανατολικής Ευρώπης. Τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος και υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Οντίν Λιναρδάτου.

Συγκεκριμένα ο Marco Buti, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «τα πράγματα εξελίσσονται λεπτό προς λεπτό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις υποκείμενες τάσεις, παρά τους θορύβους». Δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που συνδυάζει ισότητα και αποτελεσματικότητα, παραμένει μοναδικό και σημαντικό, αλλά απειλείται.

Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει γρήγορα για να αποφύγει μια αργή αγωνία, είπε και τόνισε ότι η πρόκληση είναι το πώς θα επιτευχθεί η εγχώρια ανάπτυξη. «Οι ΗΠΑ κάνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε και η Ευρώπη δεν κάνει πράγματα που θα έπρεπε. Το κόστος των σφαλμάτων της Ευρώπης, αυξάνεται πολύ. Ένα πολύπλοκο θεσμικό σύστημα αποτρέπει δραματικά λάθη, αλλά αποτρέπει επίσης την αξιοποίηση καλών ευκαιριών. Πρέπει να δείξουμε ότι στο σημερινό περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας και διάχυτης αστάθειας, υπάρχει ένας πόλος σταθερότητας στον κόσμο και αυτός είναι η Ευρώπη.» είπε ο κ. Buti.

Με τη σειρά της η Charlotte Ruhe, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μεν γρήγορη στις αποφάσεις, αλλά η πίεση από τις ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες. « Η Ευρώπη διατηρεί ισχυρή ήπια δύναμη, βασισμένη στο κράτος δικαίου και τη διαφάνεια. Υπάρχουν πιέσεις στο δημοσιονομικό σκέλος λόγω αύξησης των αμυντικών δαπανών, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναπτυξιακά έργα ΣΔΙΤ και ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών», είπε μεταξύ άλλων και τέλος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ χάνουν την κυρίαρχη θέση τους, ενώ η Ευρώπη έχει άλλες δυνάμεις που αναδεικνύονται τώρα, με την προβλεψιμότητα της πολιτικής να είναι σημαντική.

Ο καθηγητής και προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Μιχάλης Αργυρού, υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν είναι ξεπερασμένο στους στόχους και τις αξίες του, αλλά απαιτείται αναθεώρηση του τρόπου επίτευξης αυτών των στόχων.

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα εργασιών του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025. (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ Photo: Eurokinissi
Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα εργασιών του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025.
(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Η προσήλωση στη φιλελεύθερη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι θεμελιώδης, είπε μεταξύ άλλων και ξεκαθάρισε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έχει μειωθεί και υπάρχει υστέρηση στην καινοτομία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η εθνική νοοτροπία δημιουργεί δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων και απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ένωσης, με τολμηρούς πολιτικούς που θα πείσουν για την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «H Ένωση Επενδύσεων και Αποταμιεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Τα σχόλια που λαμβάνουμε από την επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα είναι ότι είμαστε λίγο πολύ βαρείς στην ρύθμιση. Ζητάμε πάρα πολλά πράγματα από τις επιχειρήσεις. Δεν λέω ότι πρέπει να κόψουμε τις γωνίες και να εγκαταλείψουμε τους κανονισμούς ασφαλείας και να υπονομεύσουμε τα δικαιώματα των καταναλωτών, αλλά θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Ένα ακόμη πράγμα, το οποίο δεν βρίσκεται ποτέ στην πρώτη γραμμή των πολιτικών ειδήσεων, αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα μακροπρόθεσμα, είναι η επένδυση στους ανθρώπους και στην εκπαίδευση».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ivailo Izvorski, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο έχει μετατρέψει χώρες μεσαίου εισοδήματος σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά υστερεί σε παραγωγικότητα, εισόδημα κατά κεφαλήν και καινοτομία.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ υψηλότερες, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα, ότι οι θεσμοί πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι και ότι η «αδράνεια οδηγεί στο να γίνεις θύμα των γεγονότων».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ενιαία αγορά την οποία χαρακτήρισε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΕΕ, αλλά υποανάπτυκτη στους τομείς των υπηρεσιών και της χρηματοδότησης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη χρηματοδότησης επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και μείωσης του κόστους Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ