Είναι η ηλεκτροκίνηση «φιλική» για τους εργαζόμενους; – Η Toyota ανησυχεί για μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας

Είναι η ηλεκτροκίνηση «φιλική» για τους εργαζόμενους; – Η Toyota ανησυχεί για μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας
Photo prise le 03 novembre 1999 à Tourlaville du logo de la firme automobile japonaise Toyota. (Photo by MYCHELE DANIAU / AFP) Photo: AFP
Οι παγκόσμιες πωλήσεις EV επιβραδύνονται και επωφελείται από τη ζήτηση για την επεκτεινόμενη υβριδική της σειρά, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ.

Η μετάβαση σε ένα μέλλον αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας μεταξύ όσων εργάζονταν σε τεχνολογίες που σχετίζονται με τον κινητήρα, συμπεριλαμβανομένων των πολλών προμηθευτών του τομέα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Toyota Motor.

«Υπάρχουν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται με την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ιαπωνία. Ανάμεσά τους είναι και εκείνοι που ασχολούνται (με εργασίες) που σχετίζονται με τον κινητήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ακίο Τογιόντα στους δημοσιογράφους.

«Αν τα ηλεκτρικά οχήματα γίνουν απλώς η μόνη επιλογή, μεταξύ άλλων και για τους προμηθευτές μας, οι θέσεις εργασίας αυτών των ανθρώπων θα χαθούν», είπε, προσθέτοντας ότι του αρέσουν τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με βάση τις πωλήσεις, ήταν πιο προσεκτική στην προσέγγισή της για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε σχέση με άλλους κατασκευαστές. Αυτό τη βοηθάει σήμερα, καθώς οι παγκόσμιες πωλήσεις EV επιβραδύνονται και επωφελείται από τη ζήτηση για την επεκτεινόμενη υβριδική της σειρά, μεταξύ άλλων και στην κορυφαία αγορά της, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι υπέρμαχος αυτού που αποκαλεί στρατηγική «πολλαπλών μονοπατιών» προς τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει ηλεκτρικά ρεύματα, υβριδικά οχήματα, οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και άλλες τεχνολογίες κίνησης.

Τον Ιανουάριο, ο Τογιόντα δήλωσε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντιπροσωπεύουν το πολύ το 30% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων, με τα υβριδικά, τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και τα οχήματα που καίνε καύσιμα να αποτελούν το υπόλοιπο. Δεν προσδιόρισε το χρονικό πλαίσιο για την πρόβλεψη αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com