Είναι η τεχνητή νοημοσύνη το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας;

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας;
Photo: pixabay.com
«Πρέπει να προσαρμοστούμε ή να πεθάνουμε», υποστηρίζει ο μουσικός Daniel Bedingfield.

Η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις δημιουργικές βιομηχανίες έχει περιγραφεί ως υπαρξιακή απειλή, όχι μόνο για τις θέσεις εργασίας, αλλά και την καλλιτεχνική ακεραιότητα. Νωρίτερα φέτος, καλλιτέχνες όπως η Billie Eilish και η Katy Perry υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καλώντας τις εταιρείες τεχνολογίας να μην «σαμποτάρουν τη δημιουργικότητα», ενώ ο Nick Cave χαρακτήρισε τους στίχους που γράφτηκαν από το ChatGPT «μια τραγική κοροϊδία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος». Αλλά σύμφωνα με τον μουσικό Daniel Bedingfield, η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον της μουσικής και όποιος παλεύει εναντίον της κινδυνεύει να μείνει πίσω.

«Το AI είναι τώρα εδώ για πάντα», είπε στον Guardian. «Και έτσι νομίζω ότι θα υπάρχουν δύο μονοπάτια: θα υπάρχει το μονοπάτι των αρνητών και μετά θα υπάρχουν όλοι οι άλλοι, οι περισσότεροι από τον πλανήτη, που πιστεύουν ότι η μουσική είναι πολύ καλή και την απολαμβάνουν».

Ο τραγουδιστής έγινε γνωστός το 2001 με το επιτυχημένο τραγούδι του Gotta Get Thru This, το οποίο του χάρισε μια υποψηφιότητα για Grammy και το ομότιτλο άλμπουμ προτάθηκε για βραβείο Brit και πούλησε περισσότερα από 4 εκατομμύρια αντίτυπα.

Έχει υιοθετήσει από νωρίς την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία μουσικής και είναι χρήστης του Udio, μιας γεννήτριας μουσικής που δημιουργεί τραγούδια γύρω από τη μουσική που τροφοδοτείται. Η startup που ανέπτυξε το λογισμικό βρίσκεται στην τελική ευθεία μιας αγωγής, που κατατέθηκε τον Ιούνιο, σχετικά με τη χρήση καταλόγων μουσικής για την εκπαίδευση του αλγόριθμου της εφαρμογής.

Ο μουσικός έχει δημιουργήσει ένα νέο άλμπουμ με τραγούδια που δημιουργούνται από AI και έχει αναπτύξει τη δική του εφαρμογή, Hooks, η οποία συνδυάζει υποβληθείσα μουσική με βίντεο που δημιουργούνται από AI.

Ο Μπέντινγκφιλντ είπε ότι ο καθένας πρέπει να μπορεί να κάνει μουσική και ότι η έλλειψη ικανότητας δεν πρέπει να εμποδίζει κάποιον να μπορεί να δημιουργήσει τέχνη ή να επωφεληθεί από αυτήν. «Θα είναι δυνατό να συνεχίσουμε χωρίς AI. Αλλά το ερώτημα θα είναι, γιατί να το κάνετε; Γιατί να το παλέψετε όταν μπορείτε να έχετε μια ολόκληρη χορωδία γκόσπελ να τραγουδά τη χορωδία σας σε δύο μέρες;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποστήριξε επίσης ότι η ίδια αρχή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη συγγραφή στίχων. «Μπορεί να ήταν πολύ ρομαντικό να δημιουργήσω τα δικά μου τούβλα πριν χτίσω έναν τοίχο. Δεν είναι πλέον απαραίτητο, οπότε αγοράζω ένα σωρό τούβλα».

Ο Stevie Wonder ήταν 12 ετών όταν ηχογράφησε το Fingertips, το οποίο έφτασε στο Νο 1 στις ΗΠΑ, καθιστώντας τον τον νεότερο σόλο καλλιτέχνη που έφτασε στην κορυφή των charts, αλλά ο Bedingfield πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γράφουν ποπ επιτυχίες στο μισό χρόνο.

«Θέλω ένα εξάχρονο παιδί να κάνει ένα αριστούργημα», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να είχε πρόσβαση στην τεχνολογία AI ως παιδί. «Μπορούσα να τραγουδήσω πολύ καλά όταν ήμουν έξι. Νιώθω ότι η φωνή μου ήταν τόσο καλή στα εννιά όσο είναι τώρα. Θα μου άρεσε η ευκαιρία να είχα κάνει ένα άλμπουμ τότε, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψω δεκαετίες μαθαίνοντας να παίζω όργανα. Αυτό ήταν το δύσκολο, το βάναυσο μέρος».

Ο ενθουσιασμός του Μπέντινγκφιλντ για τη μουσική που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στην περιφρόνηση του για τη μουσική βιομηχανία, την οποία περιέγραψε ως «ένα σύστημα γεμάτο καρχαρίες και ανθρώπους που δεν ξέρουν τι κάνουν».

«Προχώρα, δες αν μπορείς να μπεις στη μουσική βιομηχανία χωρίς να καταστραφεί η ψυχή σου. Δείτε αν μπορείτε να το αλλάξετε από μέσα. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να δημιουργήσουμε παράλληλα συστήματα». Αυτά τα παράλληλα συστήματα, ήλπιζε, θα οδηγούσαν στο να πληρώνονται οι καλλιτέχνες πιο δίκαια. «Οι περισσότεροι καλλιτέχνες παρασύρονται», είπε, ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν πληρώθηκε τίποτα πέρα ​​από την προκαταβολή για το ντεμπούτο του.

Ο Μπέντινγκφιλντ αναγνώρισε ότι το να δώσουμε σε άτομα και εταιρείες τη δύναμη να δημιουργούν μουσική χωρίς τη συμμετοχή μουσικών θα οδηγούσε σε πολλή δυστυχία.

«Αυτή τη στιγμή θρηνώ στην καρδιά μου για 10.000 μουσικούς, τον πόνο που έρχεται τα επόμενα 10 χρόνια, την κατάθλιψη, την έλλειψη στέγης. Νομίζω ότι αυτό έρχεται», είπε. Αλλά το συμπέρασμά του ήταν ξεκάθαρο: «Πρέπει να προσαρμοστούμε ή να πεθάνουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: