Είναι οι μετοχές πολύ υπερτιμημένες; Ο διάσημος δείκτης ενός νομπελίστα οικονομολόγου έχει την απάντηση

Είναι οι μετοχές πολύ υπερτιμημένες; Ο διάσημος δείκτης ενός νομπελίστα οικονομολόγου έχει την απάντηση
Photo: pixabay.com
Μήπως πρέπει να ανησυχούμε;

Ένα μεμονωμένο μέγεθος δεν λέει ποτέ ολόκληρη την αλήθεια για το πού πηγαίνει η αγορά. Τούτου λεχθέντος, μια διάσημη παραλλαγή του λόγου τιμής προς κέρδη – ένας κλασικός τρόπος για την εκτίμηση της αξίας των μετοχών – δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι ιστορικά ακριβή. Η παραλλαγή είναι γνωστή ως «κυκλικά προσαρμοσμένος λόγος τιμής προς κέρδη» (cyclically adjusted price-to-earnings ratio – CAPE) και δείχνει ότι ο S&P 500 είναι επί του παρόντος πιο ακριβός απ’ ό,τι πριν από τη Μεγάλη Ύφεση, καθώς και πριν από τη Μαύρη Τρίτη του 1929, τροφοδοτώντας εικασίες ότι μια άλλη φούσκα είναι σύντομα πιθανό να σκάσει.

Ο λόγος P/E, ίσως το πιο βασικό και ευρέως χρησιμοποιούμενο σχετικό μέγεθος στα χρηματοοικονομικά, μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να προσδιορίσουν εάν η μετοχή μιας εταιρείας είναι υπερτιμημένη σε σχέση με τους ανταγωνιστές, την ευρύτερη αγορά ή τις δικές της ιστορικές αποδόσεις. Ο ίδιος υπολογισμός μπορεί να γίνει για έναν δείκτη αναφοράς όπως ο S&P, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα.

«Τα σκαμπανεβάσματα του επιχειρηματικού κύκλου μπορεί να σας προκαλέσουν πολύ ‘θόρυβο’ σε σχέση με το υποκείμενο δυναμικό κερδών ολόκληρης της αγοράς μετοχών», λέει ο Bill Sterling, ιδρυτής και υπεύθυνος παγκόσμιας στρατηγικής της GW&K Management με έδρα τη Βοστώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δεκαετία του 1990, ο επί σειρά ετών καθηγητής οικονομικών και οικονομικών στο Yale, Robert Shiller, αποφάσισε να ελαχιστοποιήσει τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια στα εταιρικά κέρδη χρησιμοποιώντας στους υπολογισμούς του δεδομένα κερδών 10 ετών προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Το συγκεκριμένο metric έγινε το θεμέλιο για το επιχείρημα του Shiller ότι η φρενίτιδα των dot-com θα αποδεικνυόταν μια φούσκα. Το CAPE, γνωστό και ως ο λόγος τιμής/κερδών του Shiller, έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Δεκέμβριο του 1999, λίγο πριν πραγματοποιηθεί η πρόβλεψή του.

Ο προσαρμοσμένος λόγος τιμής/κερδών έχει πλέον ανέβει πολύ πάνω από τον ιστορικό του μέσο όρο, καθώς και από το μέσο επίπεδο του από το 1990. Το μήνυμα; Παρατηρήστε τον δείκτη του νομπελίστα οικονομολόγου και πουλήστε.

Δεν είναι όμως τόσο απλό. Στελέχη μιας σειράς επενδυτικών εταιρειών είπαν στο Fortune, ότι οι καλύτερες μέρες του CAPE μπορεί να είναι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι οι συνήθως αναφερόμενοι περιορισμοί του δείκτη, καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές με την πάροδο του χρόνου, έχουν υπονομεύσει σημαντικά τη χρησιμότητά του.

Για παράδειγμα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η αγορά έχει υπάρξει φθηνότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της μόνο για λίγους μήνες μετά το κραχ του 2008.

Τον Νοέμβριο του 2021, το συγκεκριμένο metric κορυφώθηκε πάνω από τα 40. Ήταν η υψηλότερη ένδειξη του CAPE από τον Οκτώβριο του 2000, κατά τις πρώτες ημέρες της καταστροφής των dot-com.

Έκτοτε, ο S&P κέρδισε 21%. Με απλά λόγια, η αναλογία P/E του Shiller αποδείχθηκε αναποτελεσματική, δήλωσε ο Michael Green, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής στρατηγικής στη Simplify, μια εταιρεία διαχείρισης ETF που ειδικεύεται στις στρατηγικές κινδύνου.

«Αν την είχατε προσέξει τότε», καταλήγει, «σήμερα θα ήσασταν εκτός αγοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com