Είναι οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία καλή εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές αγορές; – Η προσοχή στο «φρένο» χρέους

Είναι οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία καλή εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές αγορές; – Η προσοχή στο «φρένο» χρέους
Paper boat with German flag shipping on stock market news. Photo: Shutterstock
Η Citi αναμένει ότι οι φορολογικές περικοπές που προτείνονται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα στηρίξουν τις μετοχές.

Τις επιπλοκές που μπορεί να αποφέρει στις ευρωπαϊκές αγορές και τις μετοχές της Ευρώπης η απόφαση για πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2025 εξετάζει σε ανάλυση του το Reuters την Τετάρτη, θέτοντας στο επίκεντρο το «φρένο» χρέους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μια εξήγηση για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν η διαφωνία σχετικά με το αν θα πρέπει να ανασταλεί το φρένο χρέους της Γερμανίας, το οποίο περιορίζει τον δανεισμό, και η πρώτη ανάγνωση από τις αγορές είναι ότι οι νέες εκλογές τον Φεβρουάριο θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερη βεβαιότητα για μια οικονομία που μόλις απέφυγε την ύφεση.

«Η δυναμική της γερμανικής ανάπτυξης ήταν αναιμική και ένα μεγάλο μέρος αυτής ήταν αυτοπροκαλούμενη, καθώς η Γερμανία έχει κολλήσει με το φρένο του χρέους σε μια εποχή που η οικονομία χρειάζεται στήριξη», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγορών της Zurich Insurance Group, Γκάι Μίλερ.

«Η κατάρρευση του συνασπισμού είναι εποικοδομητική και ελπίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο στον προϋπολογισμό του 2025».

Οι οικονομολόγοι κατηγορούν εδώ και καιρό το φρένο χρέους, που υιοθετήθηκε το 2009, για το ότι κρατά πίσω την οικονομία της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος.

Μια αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 1% έως 2% για 10 χρόνια θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη σε τουλάχιστον 1% από περίπου 0,5% σήμερα, εκτιμά ο επικεφαλής παγκόσμιων μακροοικονομικών της ING Κάρστεν Μπρζέσκι.

«Η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τα δημόσια οικονομικά», υποστήριξε ο ίδιος, καθώς με δεδομένο ότι το χρέος ανέρχεται μόλις στο 63% της παραγωγής, έχει περισσότερα περιθώρια για δαπάνες από ό,τι  χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

«Αν μπορείτε να συνδυάσετε τις μεταρρυθμίσεις με πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, παρακαλώ κάντε το», πρόσθεσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης πει ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει το φρένο του χρέους της και οποιαδήποτε ένδειξη ότι έρχονται υψηλότερες δαπάνες θα μπορούσε να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχει αυξηθεί μόλις 6% φέτος, λιγότερο από το ένα τέταρτο του κέρδους 26% του αμερικανικού S&P 500.

Οι ελπίδες για μια στροφή της πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης «θα ήταν πολύ απαραίτητες για να επαναπροσδιοριστούν οι αποτιμήσεις των γερμανικών μετοχών», εκτιμά η Barclays.

Η Citi αναμένει ότι οι φορολογικές περικοπές που προτείνονται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίας, οι οποίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, θα στηρίξουν τις μετοχές.

Ο επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της Societe Generale σε θέματα συναλλάγματος Κιτ Γιούκς σημειώνει ότι η Γερμανία ξεπέρασε φέτος την Ιαπωνία ως η χώρα που κατέχει τα περισσότερα ξένα περιουσιακά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει πολλά κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στη δική της οικονομία.

Τα χρήματα αυτά «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά γερμανικών κρατικών ομολόγων υψηλής απόδοσης για να κινηθεί η οικονομία» συμπλήρωσε.

Η ελπίδα είναι ότι μια στροφή της γερμανικής πολιτικής θα μπορούσε επίσης να ανοίξει την πόρτα για περισσότερες κοινές ευρωπαϊκές δαπάνες. Η εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ μπορεί να απαιτήσει από την ΕΕ, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει εκκλήσεις για μαζικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.

«Η αλλαγή τόνου στην κορυφή της Γερμανίας είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε προς μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»σημείωσε ο Γκιλ Γκουιμπού, επικεφαλής ευρωπαϊκών στρατηγικών μετοχών στην AXA Investment Managers.

Χαρακτήρισε την απόλυση του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ «σπουδαία είδηση» για την Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι μένει να φανεί αν θα αποδειχθεί αρκετή.

Αβεβαιότητα

Σίγουρα, η πολιτική αβεβαιότητα σημαίνει περισσότερο βραχυπρόθεσμο πόνο για τη βιομηχανία και θα μπορούσε να πλήξει το κλίμα.

Οι συντηρητικοί του CDU μπορεί να περιορίσουν το πόσο θα μπορούσαν να αυξηθούν οι δαπάνες. Ο ηγέτης τους Φρίντριχ Μερτς θέλει να επιμείνει στο φρένο του χρέους.

Για να συζητήσει τη μεταρρύθμιση θέλει να δει τις κατάλληλες συνθήκες για να επενδύσει σε προγράμματα υπέρ της ανάπτυξης, αλλά και να ελέγξει τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας. Έχει επίσης αντιταχθεί σε περαιτέρω κοινό χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι οικονομολόγοι συζητούν αν το ίδιο το φρένο χρέους θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί ή αν η Γερμανία θα μπορούσε να ξεκινήσει νέες δαπάνες εκτός προϋπολογισμού, δύσκολα αιτήματα που απαιτούν μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι συντηρητικοί θα υποστηρίξουν την τροποποίηση του φρένου χρέους μόνο για μέτριες πρόσθετες δαπάνες, περίπου 0,5% της παραγωγής, αναμένοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει «τροχοπέδη» στην ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com