«Είναι τρελό»: Γιατί ο Ελον Μασκ αντιδρά στην απαγόρευση της υποψηφιότητας του Καλίν Τζορτζέσκου στη Ρουμανία
- 10/03/2025, 17:15
- SHARE

Ο Ελον Μασκ χαρακτήρισε «τρέλα» την απόφαση του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου της Ρουμανίας να απαγορεύσει την υποψηφιότητα του Καλίν Τζορτζέσκου στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές.
Ο επικεφαλής της Tesla και στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ έκανε το σχόλιο την Κυριακή (10/3) μέσω του X, αναδημοσιεύοντας ανάρτηση του Σουηδού δημοσιογράφου και πολιτικού σχολιαστή Πίτερ Ιμάνουελσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ρουμανία απαγόρευσε στον Τζορτζέσκου να είναι υποψήφιος», ενώ σημείωσε πως ο ακροδεξιός πολιτικός είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών πριν αυτές ακυρωθούν.
«Είναι τρελό», σχολίασε λακωνικά ο Μασκ.
Η αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα και η εμπλοκή των ΗΠΑ
Το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο της Ρουμανίας απέρριψε την υποψηφιότητα του Τζορτζέσκου το απόγευμα της Κυριακής, με 10 από τα 14 μέλη του να τάσσονται κατά της συμμετοχής του στις εκλογές. Ο φιλορώσος ακροδεξιός πολιτικός είχε προκαλέσει έκπληξη στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2024, καθώς κέρδισε αναπάντεχα, πριν το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακυρώσει τη διαδικασία, επικαλούμενο ξένες παρεμβάσεις και παρατυπίες στη χρηματοδότηση της εκστρατείας του.
Η υποψηφιότητα του Τζορτζέσκου στηρίζεται από κύκλους κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο ίδιος έχει λάβει υποστήριξη και από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, JD Vance. Ο Μασκ, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου του Τραμπ, έχει επανειλημμένα επικρίνει την απαγόρευση της υποψηφιότητάς του και θεωρεί την απόφαση πολιτικά υποκινούμενη.