Ειρήνη μέσω… Μαρ-α-Λάγκο: Όρμπαν και Τραμπ σχεδιάζουν λύση για την Ουκρανία

Ειρήνη μέσω… Μαρ-α-Λάγκο: Όρμπαν και Τραμπ σχεδιάζουν λύση για την Ουκρανία
This handout photograph taken and released on March 8, 2024, by the Press Office of the Hungarian Prime Minister, shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and former US President and Republican presidential candidate, Donald Trump during their meeting at Trump's Mar-a-Lago residence in Palm Beach, Florida. (Photo by ZOLTAN FISCHER / HUNGARIAN PRIME MINISTER'S OFFICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PRESS OFFICE OF THE HUNGARIAN PRIME MINISTER" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στη Φλόριντα, με στόχο την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης για την Ουκρανία, παρά τις επικρίσεις από Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ούγγρος εθνικιστής δεξιός πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (NATO) στην Ουάσιγκτον και ακολούθησε μια σειρά επισκέψεων του Όρμπαν στο Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο, με στόχο την εξεύρεση λύσης για την σύρραξη στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε τρόπους να υπάρξει ειρήνη», ανέφερε ο Όρμπαν μέσω X, συνοδεύοντας τη δήλωσή του με φωτογραφία όπου εικονίζεται δίπλα στον Τραμπ στην κατοικία του τελευταίου στο Μαρ-α-Λάγκο. «Η καλή είδηση της ημέρας: θα το επιλύσει!», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συζήτησή τους.

Οι δύο πολιτικοί, που έχουν συναντηθεί επανειλημμένα, εκφράζουν συχνά θαυμασμό ο ένας για τον άλλο. Το σύνθημα της εξάμηνης ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ είναι άλλωστε «Ας ξαναδώσουμε στην Ευρώπη το μεγαλείο της», εμπνευσμένο από το «Ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της» του Τραμπ.

Η πιο πρόσφατη συνάντησή τους έγινε τον Μάρτιο, όταν ο Όρμπαν χαρακτήρισε τον Τραμπ «πρόεδρο της ειρήνης» και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Όρμπαν «φανταστικό ηγέτη».

Από την 1η Ιουλίου, η Βουδαπέστη ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, συντονίζοντας το έργο του οργανισμού χωρίς να εκφράζεται εκ μέρους του στη διεθνή σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σύνοδο της Ουάσιγκτον, ο Όρμπαν ήταν απομονωμένος, καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες κατέκριναν το ταξίδι του στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε ότι το ταξίδι ήταν «επιλογή του Όρμπαν» και δεν είχε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε πως «δεν έχει καμιά χρησιμότητα να πηγαίνεις να συζητάς με αυταρχικά καθεστώτα», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την κίνηση του Όρμπαν.

Η σκιά του Τραμπ ήταν πολύ αισθητή στη σύνοδο του NATO, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για το αν ο Τζο Μπάιντεν θα είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου, δεδομένης της πρόθεσής του να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ο Μπάιντεν διέπραξε σοβαρά λάθη στη σύνοδο, αναφερόμενος στον «πρόεδρο Πούτιν» όταν υποδεχόταν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μιλώντας για τον «αντιπρόεδρο Τραμπ» αντί της Κάμαλα Χάρις στη συνέντευξη Τύπου. «Σπουδαία δουλειά, Τζο», σχολίασε σαρκαστικά ο Τραμπ μέσω Truth Social.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: