Eυρωεκλογές: Βεβαιότητες κι αβεβαιότητες στο δρόμο προς την κάλπη
- 23/05/2024, 16:02
- SHARE
Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 9ης Ιουνίου υπάρχουν τάσεις που ανιχνεύονται στις έρευνες κοινής γνώμης που επιτρέπουν κάποιες βεβαιότητες: πρώτον, ότι η Νέα Δημοκρατία, θα είναι πρώτο κόμμα. Δεύτερον, ότι πέντε κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) θα εκλέξουν ευρωβουλευτές. Και τρίτον, ότι η αποχή θα είναι μεγάλη, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να την προβλέψει με ακρίβεια.
Κάπου εκεί τελειώνουν οι βεβαιότητες κι αρχίζουν οι αβεβαιότητες: Καταρχάς το ποσοστό της ΝΔ: Ο πήχης του 33% που έχει βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί, ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων που υπολογίζονται στο 12-15%. Αν αυτοί ψηφίσουν ομαλά κι αναλογικά θα δώσουν στη ΝΔ το ποσοστό που αναμένει. Άλλωστε ένας στους τέσσερις αναποφάσιστους ήταν ψηφοφόρος του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές και εκτιμάται πως η πλειοψηφία τους είτε θα επιλέξει εκ νέου τη ΝΔ, είτε θα επιλέξει την αποχή.
Έπειτα υπάρχει η μάχη για το ποιος θα είναι δεύτερο κόμμα: εκεί η τάση ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναπτύξει μια δυναμική το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της προσωποπαγούς καμπάνιας του αρχηγού του. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, ο Στέφανος Κασσελάκης ψαρεύει ψήφους από την περιφέρεια και όχι από τον ευρύτερο κεντρώο χώρο. Αυτό σημαίνει πως δύσκολα θα μπορέσει να αναπτύξει δυναμική που θα δημιουργήσει ρεύμα πολιτικής εκτόξευσης. Η διαφορά του πάντως από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ακουμπάει τα όρια του δειγματοληπτικού σφάλματος και δεν χαρακτηρίζεται ως διαφορά ασφαλείας. Έπειτα, ούτε η τέταρτη με την πέμπτη θέση έχουν κλειδώσει.
Η Ελληνική Λύση εμφανίζει μια δυναμική κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο το ΚΚΕ διαθέτει οργανωμένη βάση και γνωρίζει πώς να την κινητοποιήσει. Η τελευταία και πολύ σημαντική αβεβαιότητα, έχει να κάνει με τον αριθμό των κομμάτων που θα εκλέξουν ευρωβουλευτή: Καταρχάς το όριο του 3% είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να εκλέξει ένα μικρό κόμμα ευρωβουλευτή. Και είναι πιθανό κάποια κόμματα να πιάσουν το όριο και να μην πάρουν θέση στην ευρωβουλή.
Ενδιαφέρον τέλος είναι το εύρημα στην μέτρηση της MRB όπου το 32,7% των ερωτηθέντων προτάσσει τη σταθερότητα ως κριτήριο για την ψήφο και το 60,3% θέλει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας. Αυτό ενδεχομένως αποτυπώνει και κάποια κρυφά ρεύματα που θα αναδειχθούν μόνο την Κυριακή της κάλπης.