Έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ καλύτερες τις επιχειρήσεις;
- 10/10/2020, 10:45
- SHARE
του Alan Murray
Έχει κάνει ο Trump καλύτερες τις επιχειρήσεις; Είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε πώς τα γεγονότα των τελευταίων τεσσάρων ετών άλλαξαν την επιχειρηματική κοινότητα. Οι θέσεις του Trump σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η φυλετική δικαιοσύνη βοήθησαν τους επιχειρηματικούς ηγέτες των ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια ξεκάθαρη στάση σε αυτά τα θέματα – συχνά χάρη στην επιμονή των υπαλλήλων τους.
Εάν ο Joe Biden κερδίσει τον επόμενο μήνα, και ειδικά εάν οι Δημοκρατικοί αυξήσουν τον αριθμό των μελών τους στο Κογκρέσο, η δυναμική θα αλλάξει. Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια σειρά κανονιστικών προτάσεων για αυτά τα ζητήματα που θα τους ανάγκαζε να υιοθετήσουν μια αμυντική στάση.
Όμως, οι δυνάμεις που τροφοδοτούν το κίνημα του καπιταλισμού των ενδιαφερομένων μερών ξεπερνούν κατά πολύ τις αντιξοότητες της αμερικάνικης πολιτικής. Ο Colin Mayer συνέλαβε τις πιο σημαντικές από αυτές τις δυνάμεις με κάποια στατιστικά στοιχεία που ανέφερε στο βιβλίο του, Prosperity (Ευημερία). Το έχω παραθέσει στο παρελθόν, αλλά αξίζει να το επαναλάβω:
«Πριν από σαράντα χρόνια, το 80% της χρηματιστηριακής αξίας των αμερικανικών εταιρειών αποδιδόταν σε υλικά πάγια – εγκαταστάσεις, μηχανήματα και κτίρια – σε αντίθεση με τα άυλα – άδειες, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έρευνα & ανάπτυξη. Σήμερα, τα άυλα στοιχεία ενεργητικού αντιπροσωπεύουν το 85% της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών των ΗΠΑ».
Σε έναν κόσμο όπου η πνευματική ιδιοκτησία κυβερνά, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο – και όχι το χρηματικό ή το φυσικό κεφάλαιο – που τροφοδοτεί την αξία. Ακόμα και οι καλύτερες εταιρείες αγνοούν τις κοινωνικές φιλοδοξίες των υπαλλήλων τους – εις βάρος των ίδιων των εταιρειών. Η κλιματική αλλαγή, οι σχετικά ανοιχτές αγορές εργασίας και η φυλετική και κοινωνική δικαιοσύνη θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα των εταιρειών εκείνων που θέλουν να προσελκύσουν τους καλύτερους εργαζόμενους.
Μία βασική πολιτική αρχή που ακούω από ολοένα και περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους αυτές τις μέρες, ωστόσο, είναι αυτή: Οι κομματικές λύσεις – είτε πρόκειται για τον Νόμο περί Προσιτής Φροντίδας είτε για τις μειώσεις της φορολογίας από τον Trump – δεν είναι σταθερές. Και οι επιχειρήσεις χρειάζονται βεβαιότητα εάν πρόκειται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάποια μακροπρόθεσμα ζητήματα.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στις εκλογές τον επόμενο μήνα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους στο lobbying για να επιμείνουν ώστε οι κανονιστικές και φορολογικές προσπάθειες να είναι διακομματικές. Διαφορετικά, ο κλυδωνισμός από το ένα πολιτικό άκρο στο άλλο θα συνεχιστεί.