«Εκδικητική Παραίτηση»: Το νέο κύμα αγανάκτησης που θα ταράξει την αγορά εργασίας το 2025
- 15/12/2024, 15:41
- SHARE
Το 2025 προμηνύεται ως η χρονιά της «Εκδικητικής Παραίτησης», καθώς πολλοί εργαζόμενοι που αισθάνονται εξουθενωμένοι και υποτιμημένοι αποφασίζουν να φύγουν από τη δουλειά τους, όχι αθόρυβα, αλλά με έντονο μήνυμα προς τους εργοδότες τους. Μετά τη «Σιωπηλή Παραίτηση», όπου οι εργαζόμενοι περιορίζονταν στα απολύτως απαραίτητα, το νέο αυτό κύμα εκφράζει την ανάγκη για αλλαγή και αναγνώριση.
Η εργασιακή ψυχολόγος Έντελ Χόλιντεϊ-Κουίν σημειώνει ότι πολλοί εργαζόμενοι, λόγω burn out και αυξημένων απαιτήσεων, θα επιλέξουν το 2025 για να πουν «νέα χρονιά, νέα δουλειά». Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, με λιγότερη αφοσίωση και σύνδεση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών (το λεγόμενο Great Detachment), αναμένεται να ενισχύσουν αυτή την τάση, προκαλώντας ανησυχία στους εργοδότες για πιθανή απώλεια ταλέντων.
Από τις «αιτήσεις οργής» στην «Εκδικητική Παραίτηση»
Η δυσαρέσκεια των εργαζομένων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Το 2023 πολλοί εκτόνωναν την οργή τους με «αιτήσεις οργής» σε αγγελίες εργασίας. Το 2025, όμως, αυτή η οργή μετατρέπεται σε πράξη, καθώς οι εργαζόμενοι δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για κάτι καλύτερο, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα στους εργοδότες τους.
Η Χόλιντεϊ-Κουίν επισημαίνει ότι το πρόβλημα έγκειται στο χάσμα επικοινωνίας μεταξύ ηγεσίας και εργαζομένων. Ενώ το 55% των CEOs θεωρεί ότι διοικεί με ενσυναίσθηση, μόνο το 28% των υπαλλήλων συμφωνεί, σύμφωνα με έρευνα του Businessolver.
Η στάση της Generation Z και το μήνυμα προς τις εταιρείες
Η νεότερη γενιά εργαζομένων, ιδιαίτερα τα μέλη της Generation Z, δεν διστάζει να απορρίψει ξεπερασμένες εργασιακές κουλτούρες και αυστηρές ιεραρχίες. «Οι εταιρείες που δεν θα προσαρμοστούν στις νέες προσδοκίες θα δυσκολευτούν να κρατήσουν ταλέντα», προειδοποιεί η Χόλιντεϊ-Κουίν.
Το 2025 αναμένεται να λειτουργήσει ως «καμπανάκι αφύπνισης» για εργοδότες που εστίασαν περισσότερο στον έλεγχο παρά στη σύνδεση με τους εργαζομένους τους.
Η νέα χρονιά θα φέρει μαζί της τις συνέπειες μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει ραγδαία, αναγκάζοντας τις εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους προς το ανθρώπινο δυναμικό.