Εκδόσεις χρέους: Το θετικό μήνυμα των αγορών και το κόστος

Εκδόσεις χρέους: Το θετικό μήνυμα των αγορών και το κόστος
Photo: pixabay.com
Αυξάνεται το κόστος δανεισμού για το δημόσιο λόγω πολέμου - Οι πληθωριστικές προσδοκίες και οι προβλέψεις για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επηρεάσουν την αγορά.

Η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η κυοφορούμενη νέα στρατηγική της ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια, που πιθανολογείται ότι θα φέρει την πρώτη αύξηση μέχρι τα τέλη του έτους, συνθέτουν ένα περιβάλλον με βαθμούς δυσκολίας στο εγχείρημα του δημόσιου δανεισμού, όπως φάνηκε με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Η χώρα μας άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4% και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το κόστος δανεισμού αν και υψηλό – λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας – παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μετά την αναβάθμιση των Standard & Poor’s και DBRS βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα ενώ παρά τις αντιξοότητες και το δυσμενές περιβάλλον, έχει τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και το Ταμείο Ανάκαμψης να υποστηρίζουν το θετικό σενάριο για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με ρυθμό πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Παρόλαυτά, οι αναλυτές επισημαίνουν το κόστος που επωμίζεται η χώρα αν υπολογιστεί ότι το 7ετές ομόλογο μέσω του οποίου είχαν αντληθεί 2 δισ. ευρώ, το 2020 είχε εκδοθεί με επιτόκιο περίπου 2%. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται για όλες τις χώρες, με ενδεικτικό το γεγονός ότι η Γερμανία δανείζεται πλέον με θετικό επιτόκιο και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που είναι σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ, κυμαίνεται σε θετικό έδαφος.

Για φέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Ορόσημα για τις νέες εκδόσεις είναι οι αξιολογήσεις από τους οίκους Fitch και Moody’s, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα.

Οπότε για το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται άλλες δύο με τρεις εκδόσεις για να καλυφθεί το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού, καθώς εκτός από τη δημοπρασία του 7ετούς ομολόγου αντλήθηκαν και 3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο μέσω του 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 1,8%. Τότε ο κ. Σταϊκούρας είχε χαρακτηρίσει το κόστος δανεισμού ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την διεθνή συγκυρία και δεδομένου ότι το κόστος διαμορφώθηκε κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Όμως στην έκδοση του 10ετούς το 2021 το επιτόκιο ήταν περίπου 0,8%.

Πρακτικά, αν και τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών σε περίοδο αβεβαιότητας καταδεικνύουν ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται, με συνέπειες για την αγορά, που μένει να φανούν στο εγγύς μέλλον. Εξάλλου, εν μέσω πληθωριστικών προσδοκιών και ενόψει αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν αναπροσαρμογές στα τραπεζικά προϊόντα και αναζήτηση από τις επιχειρήσεις εργαλείων όπως οι ομολογιακές εκδόσεις για φθηνότερο δανεισμό.