Έκκληση Μακρόν για την ενδυνάμωση της Ευρώπης απέναντι στην «επιστροφή των μεγάλων φόβων»

Έκκληση Μακρόν για την ενδυνάμωση της Ευρώπης απέναντι στην «επιστροφή των μεγάλων φόβων»
epa07885254 French President Emmanuel Macron delivers his speech at the Council of Europe in Strasbourg, France, 01 October 2019. The Council of Europe is celebrating the 70th anniversary of the continent's leading human rights organisation, with its 47 member States that have come together to agree common standards on human rights, democracy and the rule of law. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ αλλά και τη Ρωσία και την Τουρκία έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα έκκληση για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και των αξιών της, ώστε να αντισταθμιστεί «η επιστροφή των μεγάλων φόβων» που τροφοδοτεί το αίσθημα «σαγήνης» προς «τα αυταρχικά καθεστώτα».

Σε μια ομιλία ενώπιον της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο Γάλλος ηγέτης περιέγραψε μια δυσοίωνη εικόνα για την κατάσταση του κόσμου με φόντο την «άνευ προηγουμένου αποδυνάμωση του πολυμερούς συστήματος».

«Υπό αμφισβήτηση, οι αρχές και οι αξίες μας…προσκρούουν πάνω στην τρομοκρατική απειλή, τους ψηφιακούς, κλιματικούς και δημογραφικούς μετασχηματισμούς, την κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ανισοτήτων. Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν λογικές, δυναμικές, σε ορισμένες περιπτώσεις βαθιά διαφορετικές, όμως συμβαίνουν ταυτόχρονα και σηματοδοτούν την επιστροφή των μεγάλων φόβων που βλέπουμε παντού να αυξάνονται. Και, μαζί με εκείνους, ο παραλογισμός, ο φόβος της υποβάθμισης, ο φόβος του κόσμου, της απώλειας της εμπιστοσύνης…», επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Μπροστά σε αυτό, «επιβεβαιώνονται οι ριζοσπαστικά αντίθετες οδοί», σύμφωνα με τον ίδιο. Εκείνη της «εσωστρέφειας» και της προσφυγής στο ισχυρό Κράτος με μια «ολοένα και μεγαλύτερη σαγήνη των πληθυσμών μας προς τα αυταρχικά καθεστώτα».

«Αυτό θα ήταν ένα ιστορικό σφάλμα, ο κίνδυνος να χαθούμε» προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η δεύτερη οδός είναι εκείνη της «ψευδαίσθησης», την οποία υποστηρίζουν εκείνοι που «θα ήθελαν ο κόσμος να μην είναι αυτός που είναι».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψε να «μην υποκύψουμε σε καμία από αυτές τις οδούς», αλλά να «καταστήσουμε πιο συμπαγείς τις δημοκρατίες μας ανακαλύπτοντας και πάλι τι ακριβώς γίνεται από εμάς τους Ευρωπαίους». Να πούμε «όχι στην αποδυνάμωση και ναι στην προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι βασίζεται για αυτό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που γιορτάζει σήμερα την 70η επέτειό του.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία «όπου το Κράτος δικαίου οπισθοχωρεί» και στη Ρωσία «όπου η καταστολή των διαδηλώσεων αυτό το καλοκαίρι προκαλεί πολυάριθμα και έννομα ερωτήματα που η Γαλλία συμμερίζεται».

Η επιστροφή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης έπειτα από πέντε χρόνια διπλωματικής κρίσης δεν είναι μια «κίνηση ευγένειας» απέναντι στη Μόσχα, υπογράμμισε επίσης.

«Είναι μια απόφαση απαίτησης» προκειμένου η Ρωσία «να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις της και να εκπληρώνει τα καθήκοντά της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων της Ευρώπης, τόνισε ο Μακρόν απαντώντας σε ερώτηση της Ντ. Μπακογιάννη 

Σοβαρή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε «χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό». Και επισημαίνοντας ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου, είπε ότι Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. «Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε.

Η βουλευτής της ΝΔ, η οποία απηύθυνε την ερώτηση στον Γάλλο Πρόεδρο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στις «ανησυχητικές διαστάσεις» που λαμβάνει η μεταναστευτική κρίση τους τελευταίους μήνες. Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει, «αν όχι κάλλιστα διευκολύνει», τις μεταναστευτικές ροές, επιδιώκοντας να πιέσει την Ευρώπη για λόγους οικονομικούς, αλλά και να αποδεχθεί την τουρκική πολιτική στην Συρία, καθώς και για να μην αντιδράσει στις κατάφορες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ. Και ρώτησε τον Εμ. Μακρόν ποια θα είναι η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα αυτό της μεταναστευτικής κρίσης, «για το οποίο όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι ο διαμερισμός του βάρους είναι απαραίτητος για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».

Ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησε ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε μια αύξηση στην μετανάστευση και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη Επίσης συμφώνησε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα αυτό για να πιέσει», σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να υποκύψουμε στην πίεση αυτή».

Επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διαμερισμός του βάρους, «συνιστά βασικό μεταρρυθμιστικό άξονα της μεταναστευτικής μας πολιτικής», προσέθεσε εκτιμώντας ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα μας βοηθήσει να επισπεύσουμε την διαδικασία αυτή».

Αναφερόμενος στην επίδραση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, είπε πως το 2015, όταν οι μεταναστευτικές ροές ήταν στο αποκορύφωμα τους «υπήρχε σοβαρή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Και τονίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ακόμα το κομμάτι που λείπει», είπε ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό και μια αποτελεσματική συνοριακή ευρωπαϊκή πολιτική που θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε τα σύνορά μας. «Η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου. Η Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε.

Προσέθεσε πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τα άτομα που έρχονται στην Ευρώπη και όχι μόνο οι χώρες υποδοχής, «αλλιώς θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση που οι εισροές θα είναι απαράδεκτα υψηλές για τις χώρες υποδοχής αλλά και η κατάσταση απάνθρωποι για όλους αυτούς τους πρόσφυγες». Σημείωσε ακόμη πως το κόστος αφομοίωσης τους πρέπει επίσης να διαμοιρασθεί από όλη την Ευρώπη καθώς και ότι «πρέπει να βελτιώσουμε τις διαδικασίες στην ζώνη Σενγκεν, και ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες» και κατέληξε:

«Συνεπώς, δεν πρέπει μόνο να μειώσουμε το βάρος για τις χώρες υποδοχής, αλλά και να μειώσουμε αυτές τις δύσκολα διαχειρίσιμες ροές. Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα οδηγεί τους μετανάστες πίσω στις χώρες τους. Πρέπει λοιπόν να βρούμε πράγματι ένα καλύτερο τρόπο να διαμοιραζόμαστε και να σηκώνουμε το βάρος αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP