Έκλεισε το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου – Αντλήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ με 1,5% επιτόκιο
- 08/10/2019, 13:25
- SHARE
Έκλεισε νωρίτερα από το αναμενόμενο το reopening του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου από το ελληνικό Δημόσιο, με το επιτόκιο να καταλήγει στο 1,5%.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών ξεπέρασε τον αρχικό στόχο, καθώς τελικά αντλήθηκε 1,5 δισ. ευρώ αντί για ένα 1 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5,4 δισ. ευρώ.
Την έκδοση «έτρεξαν» οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan που είχαν αναλάβει και την έκδοση του Μαρτίου.
Σημειωτέον, το κουπόνι του τίτλου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο φέτος διαμορφώνεται στο 3,875%, ενώ η Ελλάδα είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο 10ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%. Ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 11,8 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει πάνω από 380 επενδυτές, ενώ στα hedge funds διανεμήθηκε το 11% της έκδοσης, στα συνταξιοδοτικά ταμεία το 4%, το 68% σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 14,5% σε τράπεζες – ιδιωτικές τράπεζες και το 2,5% σε κεντρικές τράπεζες.
Σταϊκούρας: Πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση
Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τη νέα έξοδο στις αγορές.
Η χώρα, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγήκε εφέτος, επιτυχώς, για δεύτερη φορά στις αγορές, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:
«Άντλησε, με δεκαετές ομόλογο, 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο ύψους 1,5%.
Θυμίζουμε ότι το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου 2019, ήταν στο 3,9%.
Επιπροσθέτως, ως στοιχεία επιτυχίας χαρακτηρίζονται η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών.
Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση.
Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα – βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα».