Εκλογές 2015: Οι Έλληνες στις κάλπες – Αγωνία για το πρώτο exit poll
- 25/01/2015, 07:15
- SHARE
Οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το βράδυ.
Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται στις 21:30. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.
Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία, που άρχισε κανονικά, στα 19.449 εκλογικά τμήματα της χώρας, διαβεβαίωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης. Όπως είπε ο κ. Θεοχαρίδης, ελάχιστα προβλήματα δημιουργήθηκαν σε λίγα εκλογικά τμήματα ως προς την έγκαιρη άφιξη των δικαστικών αντιπροσώπων και οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ που διέθεσε super puma για τη μεταφορά δικαστικής αντιπροσώπου από τα Χανιά στην Αγία Ρουμέλη.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Μάθετε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε
Στο μεταξύ, οι 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εκλογής. Εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.
Εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών. Θα υπάρχουν αμιγή και μεικτά τμήματα για τους ετεροδημότες. Προϋπόθεση για τη σύσταση τμήματος αποτέλεσε η εγγραφή τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών, αριθμός εκλογέων που κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να διασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότητες έχουν συσταθεί:
1) Νέα Σμύρνη. 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρεα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).
2) Καλλιθέα (6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).
3) Γκράβα (Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).
4) Ηλιούπολη (5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).
5) Αιγάλεω (7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).
Οι βουλευτικές έδρες ανά περιφέρεια και οι σταυροί προτίμησης
Το νέο εκλογικό τοπίο, όσον αφορά την αλλαγή εδρών που επήλθαν στις 56 περιφέρειες της χώρας, είναι το εξής: σε 14 εκλογικές περιφέρειες υπήρξαν αυξομειώσεις εδρών που αλλάζουν τον μέχρι τώρα εκλογικό χάρτη. Συγκεκριμένα:
Στην Β’ Αθηνών προστέθηκαν δυο έδρες και από 42 ανέρχονται πλέον σε 44. Στην Αττική προστέθηκαν τρεις έδρες και από 12 πήγαν 15 ενώ η Θεσπρωτία, που ήταν μονοεδρική, γίνεται πλέον δυεδρική. Επίσης, στην Β’ Θεσσαλονίκης προστέθηκαν δυο έδρες και από 7 έγιναν 9, στις Κυκλάδες μία έδρα και από 3 αυξήθηκαν σε 4, ενώ στην Μαγνησία, όπου επίσης προστέθηκε μια έδρα, αυξήθηκαν από 5 σε 6.
Όσον αφορά τις μειώσεις εδρών στην Α’ Αθήνας είχαμε την μεγαλύτερη (-3) και από 17 πήγαν 14, ενώ σε στις υπόλοιπες μειώθηκαν κατά μια με αποτέλεσμα: στην Αιτωλοακαρνανία έγινα 7 (από 8), στην Αχαία 8 (από 9), στην Βοιωτία 3 (από 4), στην Ηλεία 5 (από 6), στην Καρδίτσα 4 (από 5), στις Σέρρες 6 (από 7) και στα Τρίκαλα 4 (από 5).
Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι 7 (από 8 που ήταν) μονοεδρικές της χώρας είναι: τα Γρεβενά, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Κεφαλληνία, η Λευκάδα, η Σάμος και η Φωκίδα.
Δείτε τον σχετικό πίνακα:
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ-ΕΔΡΕΣ 2015
ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 στο Twitter
Tweets about #ekloges2015 #ekloges
Επίσης
Δεκαοκτώ κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί στις εκλογές
Δείτε όλες τις εξελίξεις στην ειδική ενότητα του FortuneGreece.com για τις εκλογές 2015