Εκλογές: Η Γεωργία επιλέγει πορεία με «ψήφο ζωής»

Εκλογές: Η Γεωργία επιλέγει πορεία με «ψήφο ζωής»
Ψηφοδέλτια μέσα στην κάλπη σε εκλογικό τμήμα στο Ναύπλιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των Ευρωεκλογών 2024, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. Οι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα από τις 07:00 έως τις 19:00, να αναδείξουν τους 21 υποψήφιους από 31 κόμματα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έως το 2029. Συνολικά, στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Γεωργίας» δήλωσε ο Ketevan Chachava, συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής

Να επιλέξει πορεία ζωής καλείται η Γεωργία το προσεχές Σαββατοκύριακο, καθώς οι επερχόμενες κάλπες θα καθορίσουν το αν η χώρα κινηθεί προς τη Ρωσία ή τη Δύση. Οι εκλογές θα καθορίσουν εάν το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ή αν θα εκδιωχθεί από τα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν παρουσιαστεί θεωρούνται αναξιόπιστες, οπότε δύσκολα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα. Το πιο πιθανό όμως είναι να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και να χρειαστούν συμπράξεις. Στενοί παρατηρητές της γεωργιανής πολιτικής ζωής λένε ότι οι εκλογές του Σαββάτου είναι μια κομβική στιγμή για μια χώρα που, όπως και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχει βρεθεί ανάμεσα σε ένα μέλλον ευθυγραμμισμένο με τη Ρωσία ή τη Δύση και όπου η πολιτική πόλωση έχει γίνει έντονη.

«Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Γεωργίας» δήλωσε ο Ketevan Chachava, συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Η ρητορική του κυβερνώντος Κόμματος του Γεωργιανού Ονείρου προς τη Δύση (ο ιδρυτής του, Bidzina Ivanishvili, αποκαλεί τη Δύση κόμμα πολέμου και λέει ότι ανάγκασε τη Γεωργία και τη Ρωσία σε αντιπαράθεση) έχει ανησυχήσει τις φιλοευρωπαϊκές ομάδες, τους διεθνείς εταίρους και τους παρατηρητές», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως το Γεωργιανό Όνειρο τον τελευταίο καιρό εφαρμόζει διάφορες πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με στρατηγικούς στόχους της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ’ αυτού την έχουν ευθυγραμμίσει με τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, η θέσπιση ενός νόμου για την ξένη επιρροή τον Μάιο – και μια βίαιη αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν στο νομοσχέδιο – ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη και θεωρήθηκε ως το πιο προφανές παράδειγμα της διολίσθησης του Γεωργιανού Ονείρου προς ένα στυλ διακυβέρνησης που έρχεται κατευθείαν από το Κρεμλίνο.

Παρά την ολοένα και πιο αντιδυτική ρητορική του, το Γεωργιανό Όνειρο επιμένει ότι εξακολουθεί να θέλει η Γεωργία να ενταχθεί στην ΕΕ. Ο ιδρυτής και de facto ηγέτης του κόμματος, ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Bidzina Ivanishvili, έχει πει ότι η χώρα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ «με αξιοπρέπεια», αλλά δεν πρέπει να πολεμήσει ή να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ή να βλάψει την οικονομία της.

Σημειωτέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία, περίπου το 80% του πληθυσμού της Γεωργίας υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, με περίπου το 67% να υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέτοντας ένα σημαντικό ποσοστό των 3,8 εκατομμυρίων πληθυσμού της Γεωργίας σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που φαίνεται να γυρίζει την πλάτη σε αυτούς. φιλοδοξίες.

Κρίσιμη ψήφος

Η αντιληπτή οπισθοδρόμηση της γεωργιανής κυβέρνησης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές την έχει φέρει σε άμεση σύγκρουση με την Ουάσιγκτον και την ΕΕ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους.

Οι Ευρωπαίοι βουλευτές προειδοποίησαν αυτόν τον μήνα ότι «η δημοκρατία κινδυνεύει» στη Γεωργία. Σημείωσα δεν πως το Γεωργιανό Όνειρο πρέπει να «αποσύρει την αντιδημοκρατική νομοθεσία για να σημειώσει πρόοδο στις σχέσεις του με την ΕΕ».

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες βλέπουν τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές ως «καθοριστικές για τον καθορισμό της μελλοντικής δημοκρατικής ανάπτυξης και της γεωπολιτικής επιλογής της Γεωργίας» και την ικανότητά της να σημειώσει πρόοδο ως προς την υποψηφιότητά της για κράτος μέλος της ΕΕ, σημείωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναλυτές έχουν περιγράψει ευρέως την εκλογή της Γεωργίας ως δημοψήφισμα «υπέρ ή κατά της Ευρώπης», αλλά θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ψήφος υπέρ ή κατά της παραμονής στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και των στενότερων γεωπολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.

Σίγουρα, το φάντασμα του πρώην σοβιετικού κυρίαρχου της Γεωργίας βαραίνει το κλίμα, με τη Μόσχα να ασκεί ισχυρή επιρροή στο κυβερνών κόμμα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τότε που ξεκίνησε την εισβολή του στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και στη φιλοδυτική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών πιθανότατα θα καθορίσει εάν η Γεωργία θα εγκαταλείψει τη μακροχρόνια πολιτική της ευθυγράμμισης με τη Δύση και αντί να εμβαθύνει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Κρεμλίνο σύμφωνα με τις θέσεις υπέρ του Κρεμλίνου που έχει ολοένα και περισσότερο το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο» σημείωσε το ISW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: