Εκπλήξεις προ των πυλών; Πόσο ακριβείς είναι οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Εκπλήξεις προ των πυλών; Πόσο ακριβείς είναι οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στις ΗΠΑ
(COMBO) This combination of pictures created on July 22, 2024 shows US Vice President Kamala Harris arriving for an event honoring National Collegiate Athletic Association (NCAA) championship teams from the 2023-2024 season, on the South Lawn of the White House in Washington, DC on July 22, 2024 and former US President and 2024 Republican presidential candidate Donald Trump standing on stage after accepting his party's nomination on the last day of the 2024 Republican National Convention at the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, on July 18, 2024. Democrats rapidly coalesced around Vice President Kamala Harris on July 22, 2024 as she raced to secure the party's nomination to take on Donald Trump in November in the wake of President Joe Biden's sensational exit. (Photo by Brendan SMIALOWSKI and Patrick T. Fallon / AFP) Photo: AFP
Αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως οι διαφορές μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβάλλουν οι δημοσκοπήσεις.

Οι σημερινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με αντιπάλους την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ, δείχνουν στις δημοσκοπήσεις να είναι οριακές στις κρίσιμες πολιτείες-κλειδιά. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως οι διαφορές μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβάλλουν οι δημοσκοπήσεις, λόγω του φαινομένου «συντονισμού» των ευρημάτων των δημοσκόπων.

Τα δεδομένα από το FiveThirtyEight εμφανίζουν ισοπαλία (47,8%) στην Πενσιλβάνια και σχεδόν απόλυτη ισοδυναμία σε άλλες σημαντικές πολιτείες όπως η Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Τζόσουα Κλίντον από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, τα αποτελέσματα είναι τόσο «εξωπραγματικά όμοια» που εγείρουν ερωτήματα: μήπως οι δημοσκοπήσεις τείνουν να προσαρμόζονται βάσει των ευρημάτων άλλων ερευνών για να μην αποκλίνουν υπερβολικά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυξανόμενη δυσκολία στην επικοινωνία με ψηφοφόρους λόγω της τεχνολογίας, όπως το φιλτράρισμα κλήσεων, σε συνδυασμό με τις αποτυχίες των δημοσκόπων στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (2016 και 2020), έχουν οδηγήσει σε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους. Τόσο το 2016 όσο και το 2020, οι δημοσκόποι υποτίμησαν την απήχηση του Τραμπ, είτε αγνοώντας την ψήφο των λευκών ανδρών χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση το 2016, είτε υπερτιμώντας την υποστήριξη προς τον Μπάιντεν το 2020.

Καθώς οι πολιτείες-κλειδιά παραμένουν το επίκεντρο της αμφίρροπης αναμέτρησης, δεν αποκλείεται να δούμε νίκη είτε της Χάρις είτε του Τραμπ σε κάποιες ή και όλες από αυτές, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν πως η ιστορία των εκλογών έχει δείξει πως τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: