Εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο – Στο επίκεντρο οι σχέσεις με τη Σερβία
- 09/02/2025, 10:16
- SHARE

Οι κάλπες άνοιξαν στο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή μετά από μια προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι για την οικονομία, τη διαφθορά και τις σχέσεις με την παλιά εχθρό και γείτονα Σερβία.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 η ώρα το πρωί σε όλα τα εκλογικά τμήματα και δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στην διανομή του εκλογικού υλικού, ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή.
Ο Κούρτι, αριστερός και αλβανός εθνικιστής, ανέβηκε στην εξουσία στη μικρή βαλκανική χώρα το 2021, όταν ο συνασπισμός που διοικείται από το κόμμα του Vetevendosje έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων και εξασφάλισε πλειοψηφία επτά εδρών στο κοινοβούλιο των 120 εδρών.
Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η δημοτικότητά του ενισχύθηκε από τις κινήσεις για την επέκταση του κυβερνητικού ελέγχου στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι. Ωστόσο, οι επικριτές του λένε ότι απέτυχε να υλοποιήσει τα σχέδιά του για την εκπαίδευση και την υγεία και ότι οι πολιτικές του στο βορρά απομάκρυναν τη χώρα από τους παραδοσιακούς της συμμάχους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ΕΕ έθεσε οικονομικούς περιορισμούς στη χώρα το 2023 για τον ρόλο της στην υποδαύλιση των εντάσεων με τους Σέρβους, περικόπτοντας τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, όπως διαπίστωσε το Reuters.
Μια πτώση κάτω από το 50% των ψήφων για το κόμμα του Κούρτι θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε συνομιλίες συνασπισμού μετά τις εκλογές.
Στα κορυφαία κόμματα της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται η κεντροδεξιά Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία έκανε εκστρατεία για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου, επίσης κεντροδεξιό, που ιδρύθηκε από πρώην αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στο Κοσσυφοπέδιο.
Η κυβέρνηση του Κούρτι επέβλεψε κάποια κέρδη. Η ανεργία έχει συρρικνωθεί από 30% σε περίπου 10%, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί και πέρυσι η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από τον μέσο όρο των Δυτικών Βαλκανίων.
Λέει ότι οι πολιτικές του στο βορρά, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση της μακροχρόνιας αυτονομίας των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, βοηθούν στην προσέγγιση των εθνοτικών Σέρβων και των Αλβανών κάτω από ένα σύστημα διακυβέρνησης. Αλλά η ρητορική του ανησυχεί τους κεντρώους πολιτικούς.«Όταν έχεις έναν κακό γείτονα, τότε πρέπει να κρατάς το ηθικό σου ψηλά και το τουφέκι σου γεμάτο», δήλωσε σε προεκλογική ομιλία κοντά στα σερβικά σύνορα αυτή την εβδομάδα.
Οι διαφορές απόψεων έχουν συμβάλει σε έναν πικρό πόλεμο λέξεων με την αντιπολίτευση. Η Επιτροπή Παραπόνων και Προσφυγών για τις Εκλογές, η οποία παρακολουθεί τις καταγγελίες των κομμάτων και των υποψηφίων, έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους άνω των 650.000 ευρώ στα κόμματα αυτή την προεκλογική περίοδο, τριπλάσια σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ «Δημοκρατία σε Δράση».
Το Κοσσυφοπέδιο, η νεότερη χώρα της Ευρώπης, απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία περιελάμβανε μια εκστρατεία βομβαρδισμών κατά των σερβικών δυνάμεων το 1999.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ο Bill Gates θεωρούσε ότι βρισκόταν «ένα λάθος μακριά από τον θάνατο» με τη Microsoft
- NYT: Ο Τραμπ μίλησε με τον Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία
Πηγή: reuters.com